VestiMALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 18. avgust

MALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 18. avgust

Mala istorijska čitanka Timočke Krajine

Koristeći mogućnost koju pruža „Timočka” da se najveći mogući broj ljudi na pogodan način upozna sa istorijom Timočke Krajine pripremili smo zbirku važnih događaja i istorijskih ličnosti iz prošlosti našeg kraja. Ova zbirka namenjena je svima koji vole da upoznaju istoriju Timočke Krajine, za turiste i turističke vodiče i medije, za emisije o važnim datumima iz prošlosti Timočke Krajine.

Dogodilo se u avgustu

Na današnji dan, 18. avgusta 1942. godine, u beogradskom listu „Novo vreme” pisalo se o kulturnim događajima u Zaječaru, pored ostalog, i o radu zaječarskog pozorišta osnovanog 1942. godine.

Ideja o formiranju pozorišta u Zaječaru postojala je i pre II svetskog rata, a na osnivanje pozorišta u Zaječaru u velikoj meri uticali su nastupi niškog pozorišta. Kada je osnovano pozorište u Zaječaru njegovi članovi postali su glumci iz grada na Nišavi.

U vreme kada se na svakom koraku osećalo teško vreme, vreme straha, oskudice, gladi i neizvesnosti, kada su proja, zejtin, šećer, tekstil i druge potrepštine deljene na bonove, zaječarsko pozorište je beležilo lepe rezultate.

Formirano odobrenjem i uz blagoslov okupacionih vlasti, ono je obilazilo Timočku Krajinu oduševljavajući svojim predstavama publiku i u najzabačenijim selima.

Treba imati u vidu jednu činjenicu, da zaječarsko pozorište svojim predstavama nije samo zabavljalo narod već je slalo poruke koje su bile od značaja za buđenje nacionalnih ideja kod okupiranog srpskog naroda.

 

Autor: Prim. dr sci. med. Petar Paunović / Timočka

Literatura
1. Žarko Milošević: „Razvitak”, broj 200, Zaječar 1998.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,342PratilacaLajkuj
4,207PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub