ВестиМАЛА ИСТОРИЈСKА ЧИТАНKА ТИМОЧKЕ KРАЈИНЕ: 18. август

МАЛА ИСТОРИЈСKА ЧИТАНKА ТИМОЧKЕ KРАЈИНЕ: 18. август

Мала историјска читанка Тимочке Крајине

Kористећи могућност коју пружа „Тимочка” да се највећи могући број људи на погодан начин упозна са историјом Тимочке Крајине припремили смо збирку важних догађаја и историјских личности из прошлости нашег краја. Ова збирка намењена је свима који воле да упознају историју Тимочке Крајине, за туристе и туристичке водиче и медије, за емисије о важним датумима из прошлости Тимочке Крајине.

Догодило се у августу

На данашњи дан, 18. августа 1942. године, у београдском листу „Ново време” писало се о културним догађајима у Зајечару, поред осталог, и о раду зајечарског позоришта основаног 1942. године.

Идеја о формирању позоришта у Зајечару постојала је и пре II светског рата, а на оснивање позоришта у Зајечару у великој мери утицали су наступи нишког позоришта. Kада је основано позориште у Зајечару његови чланови постали су глумци из града на Нишави.

У време када се на сваком кораку осећало тешко време, време страха, оскудице, глади и неизвесности, када су проја, зејтин, шећер, текстил и друге потрепштине дељене на бонове, зајечарско позориште је бележило лепе резултате.

Формирано одобрењем и уз благослов окупационих власти, оно је обилазило Тимочку Крајину одушевљавајући својим представама публику и у најзабаченијим селима.

Треба имати у виду једну чињеницу, да зајечарско позориште својим представама није само забављало народ већ је слало поруке које су биле од значаја за буђење националних идеја код окупираног српског народа.

 

Аутор: Прим. др сци. мед. Петар Пауновић / Тимочка

Литература
1. Жарко Милошевић: „Развитак”, број 200, Зајечар 1998.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре

Društvene mreže

24,102ПратилацаЛајкуј
4,147ПратилацаЗапрати
1,240ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx