VestiMALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 18. avgust

MALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 18. avgust

Mala istorijska čitanka Timočke Krajine

Koristeći mogućnost koju pruža „Timočka” da se najveći mogući broj ljudi na pogodan način upozna sa istorijom Timočke Krajine pripremili smo zbirku važnih događaja i istorijskih ličnosti iz prošlosti našeg kraja. Ova zbirka namenjena je svima koji vole da upoznaju istoriju Timočke Krajine, za turiste i turističke vodiče i medije, za emisije o važnim datumima iz prošlosti Timočke Krajine.

Dogodilo se u avgustu

Na današnji dan, 18. avgusta 1942. godine, u beogradskom listu „Novo vreme” pisalo se o kulturnim događajima u Zaječaru, pored ostalog, i o radu zaječarskog pozorišta osnovanog 1942. godine.

Ideja o formiranju pozorišta u Zaječaru postojala je i pre II svetskog rata, a na osnivanje pozorišta u Zaječaru u velikoj meri uticali su nastupi niškog pozorišta. Kada je osnovano pozorište u Zaječaru njegovi članovi postali su glumci iz grada na Nišavi.

U vreme kada se na svakom koraku osećalo teško vreme, vreme straha, oskudice, gladi i neizvesnosti, kada su proja, zejtin, šećer, tekstil i druge potrepštine deljene na bonove, zaječarsko pozorište je beležilo lepe rezultate.

Formirano odobrenjem i uz blagoslov okupacionih vlasti, ono je obilazilo Timočku Krajinu oduševljavajući svojim predstavama publiku i u najzabačenijim selima.

Treba imati u vidu jednu činjenicu, da zaječarsko pozorište svojim predstavama nije samo zabavljalo narod već je slalo poruke koje su bile od značaja za buđenje nacionalnih ideja kod okupiranog srpskog naroda.

 

Autor: Prim. dr sci. med. Petar Paunović / Timočka

Literatura
1. Žarko Milošević: „Razvitak”, broj 200, Zaječar 1998.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,147PratilacaZaprati
1,240PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx