VestiMALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 26. jul

MALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 26. jul

Mala istorijska čitanka Timočke Krajine

Koristeći mogućnost koju pruža „Timočka” da se najveći mogući broj ljudi na pogodan način upozna sa istorijom Timočke Krajine pripremili smo zbirku važnih događaja i istorijskih ličnosti iz prošlosti našeg kraja. Ova zbirka namenjena je svima koji vole da upoznaju istoriju Timočke Krajine, za turiste i turističke vodiče i medije, za emisije o važnim datumima iz prošlosti Timočke Krajine.

Dogodilo se u julu

Na današnji dan, 26. jula 1858. godine, ustanovljena je prva telegrafska stanica u Kladovu. Tako je rano opredeljenje Srbije da prihvati savremenu tehniku za brzi prenos vesti i poruka telegrafom postalo praktično rešenje.

U to vreme, prenošenje vesti i poruka telegrafom bio je unosan posao za koji se borila i Austrija, zato se Srbija žurila da što pre uspostavi telegrafske linije.

Telegrafske linije uspostavljenje su od Aleksinca preko Knjaževca, Zaječara i Negotina do Kladova. Odmah potom, do kraja te godine otvorene su telegrafske stanice u Gurgusovcu i Negotinu. Zaječar je dobio telegrafsku stanicu 1860. godine, najviše zbog potrebe povezivanja pomenute linije sa Brestovačkom banjom u kojoj boravio knjaz Miloš Obrenović.

 

Autor: Prim. dr sci. med. Petar Paunović / Timočka

Literatura
1. Stevan Veljković: Poštanski saobraćaj u Srbiji u XIX veku veku, „Razvitak” broj 2. Zaječar 1974.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,341PratilacaLajkuj
4,207PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub