VestiMALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 26. jul

MALA ISTORIJSKA ČITANKA TIMOČKE KRAJINE: 26. jul

Mala istorijska čitanka Timočke Krajine

Koristeći mogućnost koju pruža „Timočka” da se najveći mogući broj ljudi na pogodan način upozna sa istorijom Timočke Krajine pripremili smo zbirku važnih događaja i istorijskih ličnosti iz prošlosti našeg kraja. Ova zbirka namenjena je svima koji vole da upoznaju istoriju Timočke Krajine, za turiste i turističke vodiče i medije, za emisije o važnim datumima iz prošlosti Timočke Krajine.

Dogodilo se u julu

Na današnji dan, 26. jula 1858. godine, ustanovljena je prva telegrafska stanica u Kladovu. Tako je rano opredeljenje Srbije da prihvati savremenu tehniku za brzi prenos vesti i poruka telegrafom postalo praktično rešenje.

U to vreme, prenošenje vesti i poruka telegrafom bio je unosan posao za koji se borila i Austrija, zato se Srbija žurila da što pre uspostavi telegrafske linije.

Telegrafske linije uspostavljenje su od Aleksinca preko Knjaževca, Zaječara i Negotina do Kladova. Odmah potom, do kraja te godine otvorene su telegrafske stanice u Gurgusovcu i Negotinu. Zaječar je dobio telegrafsku stanicu 1860. godine, najviše zbog potrebe povezivanja pomenute linije sa Brestovačkom banjom u kojoj boravio knjaz Miloš Obrenović.

 

Autor: Prim. dr sci. med. Petar Paunović / Timočka

Literatura
1. Stevan Veljković: Poštanski saobraćaj u Srbiji u XIX veku veku, „Razvitak” broj 2. Zaječar 1974.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,147PratilacaZaprati
1,240PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx