ВестиМАМЕ И ТАТЕ: Избегавајте да купујете ОВЕ пластичне играчке својој деци

МАМЕ И ТАТЕ: Избегавајте да купујете ОВЕ пластичне играчке својој деци

Пластичне играчке за децу
Фото: Shutterstock, илустрација

Ево на шта треба да обратите пажњу када купујете детету пластичну играчку, с обзиром на то да многе од њих садрже штетне супстанце!

Организација Алтернатива за безбедније хемикалије (Алхем) препоручила је потрошачима да избегавају пластичне играчке са рециклажном ознаком 3, да не купују играчке на пијацама и уличним тезгама и да провере да ли је на декларацији производа уредно наведен произвођач и робна марка.

„На тај начин повећавате шансу да својој деци купите играчку без опасних хемикалија”, указује се у саопштењу Алхема.

Истраживање Алхема показало је да чак седам од 15 тестираних пластичних играчака и предмета за негу деце садржи опасне супстанце — фталате за које је прописана забрана присуства у концентрацији већој од 0,1 одсто.

Измерене концентрације у испитиваним узорцима се крећу у опсегу од 0,5 до 31,5 одсто, што је и до 300 пута веће од дозвољене, упозорава се у саопштењу Алхема.

У оквиру овог истраживања анализирано је 15 узорака дечијих играчака и предмета за негу деце купљених у продавницама азијске робе широке потрошње као и у специјализованим продавницама за продају играчака, током три месеца (новембар 2018–јануар 2019.)

Алхем је о добијеним резултатима одмах обавестио Министарство здравља и поднео захтев за ванредни инспекцијски надзор ових предмета, али, како се наводи, одговора надлежних институција до данас, два месеца након прослеђеног захтева, нема.

„Објављивањем ових резултата Алхем и званично покреће кампању ’Играчка плачка’ којом јавност жели да информишу о присуству опасних хемикалија из групе фталата у пластичним играчкама са којима деца свакодневно долазе у контакт тако што их додирују, играју се њима или их стављају у уста”, каже Јасминка Ранђеловић, магистар биохемијских наука и програмска координаторка Алхема.

Министарство здравља мора да појача инспекцијски надзор играчака и то не само приликом увоза, већ и током унутрашњег промета. Трговци играчкама су дужни да у промет стављају само играчке које су испуниле све прописане безбедносне мере, нагласила је она.

Алхем је, такође, анализирао и информације на декларацији/етикети свих купљених предмета с обзиром на то да тренутно важећи прописи у Србији не дефинишу начин декларисања играчака. Међутим, Предлог новог закона о предметима опште употребе који је у скупштинској процедури прописује садржај декларације, те се очекује да ће његовим усвајањем законски оквир бити побољшан и усклађен са прописима ЕУ.

Анализа садржаја декларације према захтевима из новог предлога закона је показала да би свега 30 одсто анализираних играчака испуњавало прописане услове за садржај декларације и то играчке купљене у специјализованим продавницама играчака познатих произвођача и регистрованих робних марки.

Kампања „Играчка плачка” има циљ подизања свести потрошача о могућем присуству опасних хемикалија у играчкама, важност читања декларација и инсистирање на хемијској безбедности играчака које им се нуде на тржишту.

Напомиње се и да су фталати најчешће коришћени омекшивачи који се додају пластици на бази поливинил хлорида (ПВЦ) као адитиви за омекшавање и смањивање ломљивости. Не везују се за полимер и постепено се испуштају из производа од ПВЦ материјала, те у контакту са производима који их садрже може доћи до излагања корисника штетним дејствима ових супстанци.

Фталати се често додају пластици од које се израђују играчке како би их учинили мекшим и савитљивијим за игру, али и да би смањили физичке повреде код деце.

Фталати су супстанце за које је доказано је да имају токсичне ефекте на репродукцију тако што могу штетно да утичу на плодност и на плод, а за неке од њих (ДЕХП, ДБП, ББП, ДИБП) је доказано да могу довести до поремећаја рада ендокриног система, односно да су ендокрини дисруптори.

Алхем је организација цивилног друштва која настоји да усвајањем знања о опасним хемикалијама на свим нивоима, смањи њихов ризик.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб