VestiMeetUp na temu „Erazmus za mlade preduzetnike” u Prostoru za POMAK

MeetUp na temu „Erazmus za mlade preduzetnike” u Prostoru za POMAK

MeetUp „Erazmus za mlade preduzetnike” u Prostoru za POMAK

Timočki omladinski centar i Prostor za POMAK u saradnji sa Razvojnim biznis centrom iz Kragujevca organizovaće u četvrtak 31. oktobra 2019. godine MeetUp na temu „Erazmus za mlade preduzetnike”. Ideja ovog događaja je da približi mladima prilike i mogućnosti koje im pruža ovaj program. MeetUp će biti organizovan u Prostoru za POMAK, sa početkom u 12 sati.

Ove godine program slavi 10 godina postojanja, a do sada je na programu realizovano 7.000 razmena.

Evropski program razmene preduzetnike „Erazmus za mlade preduzetnike” (Erasmus for Young Entrepreneurs) je program međunarodne razmene, koji pruža priliku novim ili potencijalnim preduzetnicima da uče od iskusnih preduzetnika o vođenju biznisa. Program je iniciran još 2009. godine od strane Evropske unije. Sprovodi na teritoriji zemalja učesnica, i to: 28 zemalja EU, Albanije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Islanda, Crne Gore, Moldavije, Srbije, Kosova (ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova), Turske i Ukrajine.

Razmena iskustva dešava se tokom boravka novog/potencijalnog preduzetnika (u daljem tekstu gost) kod domaćina, iskusnog preduzetnika (u daljem tekstu domaćin), koji mu pomaže da stekne i razvije veštine potrebne za vođenje malog biznisa.

Tokom razmene, novom/potencijalnom preduzetniku obezbeđena je mesečna stipendija, koju obezbeđuje Evropska komisija. Iznos za svaku zemlju je fiksan i definisan pravilima programa.

Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine učestvuje u ovom sjajnom evropskom programu podrške preduzetništvu, kao kontakt tačka u Srbiji. Deo su evropskog konzorcijuma, sa još 7 organizacija, iz 7 zemalja Evrope, sa kojima partnerski sprovode projekat „StartUp2”, u okviru programa „Erazmus za mlade preduzetnike”.

Svi zainteresovani novi/potencijalni preduzetnici i domaćini, iskusni preduzetnici mogu se više informisati o programu tokom predstojećem MeetUp-a, a svoje mesto mogu rezervisati na ovom linku.

Koristi od programa za nove/potencijalne preduzetnike

Novi/potencijalni preduzetnici imaju višestruke koristi od obuke na radnom mestu u nekom od malih ili srednjih preduzeća u Evropi, jer tokom razmene stiču, razvijaju i unapređuju ključne preduzetničke veštine, veštine upravljanja, komunikacije, lidrestva. Program na ovaj način olakšava uspešan početak biznisa početnicima ili ojačava njihovu novu kompaniju. Novi/potencijalni preduzetnici takođe mogu profitirati od pristupa novim tržištima, međunarodne saradnje ili potencijalnih mogućnosti saradnje sa biznis poslovnim partnerima iz inostranstva.

Evropski program razmene preduzetnika finansira Evropska komisija i sprovodi se na teritoriji zemalja učesnica, uz pomoć lokalnih kontakt organizacija. Njihove aktivnosti koordinira na evropskom nivou Kancelarija za podršku Programa.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,188PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub