Timočka KrajinaBoljevacMinistarka Jadranka Joksimović u Zaječaru: Regionalni razvoj od velikog značaja za Zaječarski...

Ministarka Jadranka Joksimović u Zaječaru: Regionalni razvoj od velikog značaja za Zaječarski i Borski upravni okrug

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u poseti Zaječaru

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, posetila je Zaječar. Tom prilikom, Joksimović se sastala sa predstavnicima gradova i opština Zaječarskog i Borskog upravnog okruga i razgovarala je o ulozi lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija.

 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da su i Zaječarski i Borski okrug spremni za saradnju na polju regionalnog razvoja.

Joksimović se prvo sastala sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem, a potom je prisustvovala sastanku u prostorijama RARIS-a.

Na sastanku održanom u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije razgovaralo se o ulozi lokalnih samouprava u izradi nove krovne strategije regionalnog razvoja i Zakonu o održivom ravnomernom regionalnom razvoju, o značaju kohezione politike Evropske Unije za regionalni i lokalni razvoj i uloga lokalnih samouprava u procesu izrade novog Zakona o kohezionoj politici, o procesu evropskih integracija i budući donatorski izvori finansiranja, kao i o ulozi lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija i mogućnosti za bolju apsorpciju sredstava iz međunarodne razvojne pomoći.

 

„I Zaječarski i Borski okrug koriste fondove IPA programa, ali i programa prekogranične saradnje sa Rumunijom i Bugarskom. Ova dva okruga imaju još jedan dodatni izvor finansiranja o kojem smo danas razgovarali, a to je Dunavska strategija Evropske unije. Ovo je važan deo donjeg Podunavlja. Vremena su teška i ja imam važan zadatak, a to je da pomognem svim lokalnim samoupravama da tamo gde postoji ‘slobodan’ novac da ga koristimo za dobre projekte i benefite tih projekata osetiće svaki građanin Srbije gde god živeo. Evropske integracije predstavljaju i agendu regionalnog razvoja i mislim da je korišćenje svih tih fondova od velikog značaja i za nas i za svakog stanovnika“, napomenula je Joksimović.

Ona je dodala da je od strateškog značaja i međuopštinska saradnja.

„Zamolila sam predsednike i gradonačelnike u Zaječarskom i Borskom okrugu da pojačaju međuopštinsku saradnju. Saradnja dve opštine na nekom projektu stvara mogućnost da se dobiju i veća sredstva i da se time privuku i nove investicije. Ta saradnja može biti i međuokružna. Dogovorili smo da se nađu sredstva da se uradi revizija projekta ‘Regionalnog snabdevanja vodom’, koji povezuje pet opština u dva okruga, što naravno nije obavezno, jer mora da se proceni koliko je projekat održiv. Takođe, pričali smo i o projektima koji će biti realizovani u Zaječaru, kao što je izgradnja Vizitorskog centra na Feliks Romulijani, a tu je izdvojeno 3,5 miliona evra bespovratno iz evropskih fondova. Za Sokobanju smo razgovarali o projektima koji se tiču zaštite životne sredine. Imamo i interesovanje i za agrarni turizam“, istakla je, između ostalog, Joksimović.

Joksimović je rekla da razvoja i investitora u Srbiji ne bi bilo da nije na jasnom evropskom putu.

Sokobanja zajedno sa Ministarstvom za evropske integracije radi na projektu za postrojenje za preradu otpadnih voda.

 

„Mi smo bili korisnici i IPA projekata i prekogranične saradnje. Takođe, ove godine smo se potrudili da u saradnji sa RARIS-om edukujemo ljude kako na najbolji način da naprave projekte i da ti projekti prođu. Sokobanja i sada sa Ministarstvom za evropske integracije radi veliki projekat za postrojenje za preradu otpadnih voda sa regulisanjem problema vodosnabdevanja u Sokobanji. Takođe smo iz fondova radili na rekonstrukciji jednog parka, a pre toga smo dobili i klizalište u Sokobanji“, rekao je dr Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja.

Načelnik Borskog upravnog okruga Vladimir Stanković poručio je da se na ovom sastanku razgovaralo i o zajedničkom projektu Zaječarskog i Borskog okruga.

 

„Veći deo projekata u Borskom okrugu već su završeni. Na ovom sastanku je dogovoren i jedan veoma bitan projekat koji se tiče i Zaječarskog i Borskog upravnog okruga, koji će dobiti i pomoć i određena sredstva za izradu projekta kada je vodosnabdevanje u pitanju“, rekao je Stanković.

Direktor RARIS-a Vladan Jeremić istakao je da se slaže sa svim što je dogovoreno na zajedničkom sastanku, a da će u narednom periodu govoriti o realizaciji nekih projekata.

 

Ministarka Joksimović prisustvovala je i prezentaciji projekta izgradnje Vizitorskog centra iz EU sredstava u okviru Projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, u Narodnom muzeju „Zaječar“.

 

Direktor zaječarskog Muzeja Vujadin Milošević upoznao je ministarku Joksimović sa projektom Vizitorskog centra, koji će biti izgrađen na 600 metara od Feliks Romulijane.

„Vizitorski centar obuhvataće četiri objekta, a tu će se nalaziti i Istraživački centar, kao i smeštaj za turiste. Vrednost celog projekta je oko 8 miliona evra“, rekao je Milošević.

Nakon prezentacije u Narodnom muzeju u Zaječaru, ministarka Joksimović posetila je Feliks Romulijanu.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,341PratilacaLajkuj
4,207PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub