Тимочка КрајинаБољевацМинистарка Јадранка Јоксимовић у Зајечару: Регионални развој од великог значаја за Зајечарски...

Министарка Јадранка Јоксимовић у Зајечару: Регионални развој од великог значаја за Зајечарски и Борски управни округ

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у посети Зајечару

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, посетила је Зајечар. Том приликом, Јоксимовић се састала са представницима градова и општина Зајечарског и Борског управног округа и разговарала је о улози локалних самоуправа у процесу европских интеграција.

 

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да су и Зајечарски и Борски округ спремни за сарадњу на пољу регионалног развоја.

Јоксимовић се прво састала са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем, а потом је присуствовала састанку у просторијама РАРИС-а.

На састанку одржаном у Регионалној агенцији за развој источне Србије разговарало се о улози локалних самоуправа у изради нове кровне стратегије регионалног развоја и Закону о одрживом равномерном регионалном развоју, о значају кохезионе политике Европске Уније за регионални и локални развој и улога локалних самоуправа у процесу израде новог Закона о кохезионој политици, о процесу европских интеграција и будући донаторски извори финансирања, као и о улози локалних самоуправа у процесу европских интеграција и могућности за бољу апсорпцију средстава из међународне развојне помоћи.

 

„И Зајечарски и Борски округ користе фондове ИПА програма, али и програма прекограничне сарадње са Румунијом и Бугарском. Ова два округа имају још један додатни извор финансирања о којем смо данас разговарали, а то је Дунавска стратегија Европске уније. Ово је важан део доњег Подунавља. Времена су тешка и ја имам важан задатак, а то је да помогнем свим локалним самоуправама да тамо где постоји ‘слободан’ новац да га користимо за добре пројекте и бенефите тих пројеката осетиће сваки грађанин Србије где год живео. Европске интеграције представљају и агенду регионалног развоја и мислим да је коришћење свих тих фондова од великог значаја и за нас и за сваког становника“, напоменула је Јоксимовић.

Она је додала да је од стратешког значаја и међуопштинска сарадња.

„Замолила сам председнике и градоначелнике у Зајечарском и Борском округу да појачају међуопштинску сарадњу. Сарадња две општине на неком пројекту ствара могућност да се добију и већа средства и да се тиме привуку и нове инвестиције. Та сарадња може бити и међуокружна. Договорили смо да се нађу средства да се уради ревизија пројекта ‘Регионалног снабдевања водом’, који повезује пет општина у два округа, што наравно није обавезно, јер мора да се процени колико је пројекат одржив. Такође, причали смо и о пројектима који ће бити реализовани у Зајечару, као што је изградња Визиторског центра на Феликс Ромулијани, а ту је издвојено 3,5 милиона евра бесповратно из европских фондова. За Сокобању смо разговарали о пројектима који се тичу заштите животне средине. Имамо и интересовање и за аграрни туризам“, истакла је, између осталог, Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да развоја и инвеститора у Србији не би било да није на јасном европском путу.

Сокобања заједно са Министарством за европске интеграције ради на пројекту за постројење за прераду отпадних вода.

 

„Ми смо били корисници и ИПА пројеката и прекограничне сарадње. Такође, ове године смо се потрудили да у сарадњи са РАРИС-ом едукујемо људе како на најбољи начин да направе пројекте и да ти пројекти прођу. Сокобања и сада са Министарством за европске интеграције ради велики пројекат за постројење за прераду отпадних вода са регулисањем проблема водоснабдевања у Сокобањи. Такође смо из фондова радили на реконструкцији једног парка, а пре тога смо добили и клизалиште у Сокобањи“, рекао је др Миодраг Николић, председник општине Сокобања.

Начелник Борског управног округа Владимир Станковић поручио је да се на овом састанку разговарало и о заједничком пројекту Зајечарског и Борског округа.

 

„Већи део пројеката у Борском округу већ су завршени. На овом састанку је договорен и један веома битан пројекат који се тиче и Зајечарског и Борског управног округа, који ће добити и помоћ и одређена средства за израду пројекта када је водоснабдевање у питању“, рекао је Станковић.

Директор РАРИС-а Владан Јеремић истакао је да се слаже са свим што је договорено на заједничком састанку, а да ће у наредном периоду говорити о реализацији неких пројеката.

 

Министарка Јоксимовић присуствовала је и презентацији пројекта изградње Визиторског центра из ЕУ средстава у оквиру Пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“, у Народном музеју „Зајечар“.

 

Директор зајечарског Музеја Вујадин Милошевић упознао је министарку Јоксимовић са пројектом Визиторског центра, који ће бити изграђен на 600 метара од Феликс Ромулијане.

„Визиторски центар обухватаће четири објекта, а ту ће се налазити и Истраживачки центар, као и смештај за туристе. Вредност целог пројекта је око 8 милиона евра“, рекао је Милошевић.

Након презентације у Народном музеју у Зајечару, министарка Јоксимовић посетила је Феликс Ромулијану.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре

Društvene mreže

24,123ПратилацаЛајкуј
4,154ПратилацаЗапрати
1,245ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx