VestiObeležen dan pogibije Hajduk Veljka u Negotinu

Obeležen dan pogibije Hajduk Veljka u Negotinu

Polaganje cveća na dan pogibije Hajduk Veljka u Negotinu

Polaganjem cveća na spomenik podignut na mestu pogibije i mestu počivanja u dvorištu Crkve rođenja Presvete Bogorodice obeležen je 11. avgust – Dan pogibije slavnog junaka Hajduk Veljka Petrovića. Cveće su položili u ime opštine Negotin Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin i Bogdan Gugić, zamenik predsednika i predstavnici Muzeja Krajine Ivica Trajković, direktor i Ivan Radosavljević.

„207. godišnjicu od pogibije junaka Veljka Petrovića obeležavamo u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom uslovljenom pandemijom korona virusa, polaganjem cveća na mestu počivanja i pogibije. O njegovoj hrabrosti je puno toga rečeno do sada, ono što želim da istaknem je da smo mi Negotinci večno zahvalni hajduk Veljku Petroviću koji se hrabro borio protiv Turaka ne libeći da u toj borbi da i svoj život. Veljkova Krajina i Negotin prepoznaju se po njegovom junaštvu i naša obaveza je da o tome upoznamo nove naraštaje i pažljivo negujemo uspomenu na hrabrost čuvenog junaka iz Prvog srpskog ustanka”, istakao je danas Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Iako na spomeniku podignutom na mestu pogibije davne 1892. godine kao dan pogibije je upisan 18. juli 2013. godine što je 31. juli po novom kalendaru, po novijim tumačenjima istoričara, a i u Žitiju Vuka Stefanovića Karadžića se ističe da je Veljko Petrović bio živ i početkom avgusta kao najbližniji i najverodostojniji datum smrti navodi se 11. avgust po Novom kalendaru, istakao je Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajina.

„Ove godine na prikladan simboličan način obeležavamo ovaj dan. Sam dolazak na ovo mesto budi u čoveku velike emocije. Ovo je jedno od svetih mesta Negotina, posebno mesto gde je veliki Hajduk Veljko dao svoj život braneći Negotin. Brojni su velikani našeg grada, a naša dužnost je da budemo toga dostojni da poštujemo ono što su učinili, da li za našu umetnost, da li za nauku, ili slobodu naše zemlje. Naše je da se njih sećamo, da ih pominjemo, a svakako Hajduk Veljko je proneo slavu našeg grada svojim delom, time što je rekao i kako je postupao i na kraju kako je dao svoj život”, rekao je Trajković.

U izvorima se navodi da je Hajduk Veljko poginuo prilikom obilaska ustanika. Spomen kompleks podignut je na mestu na kome se nalazio jedan od pet šanaca za odbranu Negotina od Turaka, poznat kao Ka Abramov šanac.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,024PratilacaLajkuj
4,100PratilacaZaprati
1,238PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx