ВестиОбележен дан погибије Хајдук Вељка у Неготину

Обележен дан погибије Хајдук Вељка у Неготину

Полагање цвећа на дан погибије Хајдук Вељка у Неготину

Полагањем цвећа на споменик подигнут на месту погибије и месту почивања у дворишту Цркве рођења Пресвете Богородице обележен је 11. август – Дан погибије славног јунака Хајдук Вељка Петровића. Цвеће су положили у име општине Неготин Владимир Величковић, председник Општине Неготин и Богдан Гугић, заменик председника и представници Музеја Крајине Ивица Трајковић, директор и Иван Радосављевић.

„207. годишњицу од погибије јунака Вељка Петровића обележавамо у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом условљеном пандемијом корона вируса, полагањем цвећа на месту почивања и погибије. О његовој храбрости је пуно тога речено до сада, оно што желим да истакнем је да смо ми Неготинци вечно захвални хајдук Вељку Петровићу који се храбро борио против Турака не либећи да у тој борби да и свој живот. Вељкова Крајина и Неготин препознају се по његовом јунаштву и наша обавеза је да о томе упознамо нове нараштаје и пажљиво негујемо успомену на храброст чувеног јунака из Првог српског устанка”, истакао је данас Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

Иако на споменику подигнутом на месту погибије давне 1892. године као дан погибије је уписан 18. јули 2013. године што је 31. јули по новом календару, по новијим тумачењима историчара, а и у Житију Вука Стефановића Караџића се истиче да је Вељко Петровић био жив и почетком августа као најближнији и најверодостојнији датум смрти наводи се 11. август по Новом календару, истакао је Ивица Трајковић, директор Музеја Крајина.

„Ове године на прикладан симболичан начин обележавамо овај дан. Сам долазак на ово место буди у човеку велике емоције. Ово је једно од светих места Неготина, посебно место где је велики Хајдук Вељко дао свој живот бранећи Неготин. Бројни су великани нашег града, а наша дужност је да будемо тога достојни да поштујемо оно што су учинили, да ли за нашу уметност, да ли за науку, или слободу наше земље. Наше је да се њих сећамо, да их помињемо, а свакако Хајдук Вељко је пронео славу нашег града својим делом, тиме што је рекао и како је поступао и на крају како је дао свој живот”, рекао је Трајковић.

У изворима се наводи да је Хајдук Вељко погинуо приликом обиласка устаника. Спомен комплекс подигнут је на месту на коме се налазио један од пет шанаца за одбрану Неготина од Турака, познат као Ка Абрамов шанац.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб