Тимочка КрајинаЗајечарОдељење за ванредне ситуације у Зајечару: У току спровођење мера заштите од...

Одељење за ванредне ситуације у Зајечару: У току спровођење мера заштите од пожара на отвореном, санкције за непоштовање прописа

Одељење за ванредне ситуације у Зајечару: У току спровођење мера заштите од пожара на отвореном, санкције за непоштовање прописа

Због повећаног броја пожара на отвореном, Одељење за ванредне ситуације у Зајечару, апелује на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору јер на тај начин угрожавају своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета на околним објектима.

Такође, пожари у близини саобраћајница угрожавају безбедно одвијање саобраћаја и да, због дима, може доћи до смањене видљивости на путу, а самим тим и до саобраћајних незгода.

На подручју Полицијске управе у Зајечару до краја марта месеца евидентирано је 310 пожара, од којих је 266 на отвореном простору, док је за исти период протекле године евидентирано укупно 207 пожара, од којих је 130 било на отвореном простору.

„Подсећамо грађане да, уколико примете пожар, што пре обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193. За непоштовање одредби Закона о заштити од пожара којом је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, за правна лица запрећена је казна од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара. Одељење за ванредне ситуације у наредном периоду, заједно са полицијом, контролисаће спровођење мера заштите од пожара на отвореном и против особа које не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака поднеће захтев за покретање прекршајног поступка”, истиче Игор Димитријевић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Зајечару.

Такође, ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а за непоштовање ове одредбе за физичка лица предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб