ВестиОтворен Волонтерски центар у зајечарском Црвеном крсту (ФОТО)

Отворен Волонтерски центар у зајечарском Црвеном крсту (ФОТО)

Црвени крст Зајечар — Волонтерски центар и Клуб старих

Волонтерски центар отворен је данас у просторијама Црвеног крста, у Крфској улици у Зајечару. Волонтерски центар уједно ће бити и Клуб старих. Након отварања, почела је дводневна обука за двадесетак волонтера из Зајечара, Бољевца и Мајданпека на реализацији програма Црвеног крста Србије „Промоција хуманих вредности”.

Црвени крст Зајечар многе активности обавља са волонтерима, истакла је Иванка Јовић, председница Црвеног крста Зајечар.

Иванка Јовић — председница Црвеног крста Зајечар

„Овде ће бити један креативни кутак за волонтере. Уједно ће се обављати и различите активности Црвеног крста, као што је организација Клуба старих, а све у циљу превенције патолошког старења. На томе смо већ почели да радимо, а сада ће то бити још боље у сарадњи са нашим волонтерима. Заједно са волонтерима организоваћемо разне активности, између осталог, обилазићемо старије суграђане, којима је можда неопходна нека помоћ. Такође, у овом простору организујемо и добровољно давање крви сваке среде”, каже Јовић.

Црвени крст Зајечар — Волонтерски центар и Клуб старих

Овом приликом почела је и обука за волонтере из Зајечара, Бољевца и Мајданпека на пројекту Црвеног крста Србије „Промоција хуманих вредности”. Пројекат се 12 година спроводи у више од 80 општина и градова у Србији. Програм „Промоција хуманих вредности”, Црвени крст је креирао 2007. године.

Биљана Цветковић — стручни сарадник за рад са младима у Црвеном крсту Србије

„Црвени крст не може све своје активности да спроведе без својих волонтера. Има и млађих и старијих волонтера. Ми у седишту Црвеног крста Србије имамо утисак да смо још увек једно хумано друштво. Драго ми је да Црвени крст Зајечар и на овај начин подстиче волонтере. Значајно је да имамо резултате и да су све анализе показале да долази до промене у ставовима, размишљању и понашању младих људи. Треба радити и са одраслима, не само са децом”, рекла је Биљана Цветковић, стручни сарадник за рад са младима у Црвеном крсту Србије.

Марина Милић — заменик градоначелника Зајечара

„Град Зајечар је препознао потребу да кроз програм ’Брига о старима’ финансира отварање једног оваквог центра. Потпуно је природно да млади у овом Волонтерском центру преузму бригу о старима”, поручила је Марина Милић, заменик градоначелника Зајечара.

Црвени крст Зајечар — Волонтерски центар и Клуб старих

Директори зајечарских основних школа „Љуба Нешић” и „Десанка Максимовић”, као партнери Црвеног крста, свечано су потписали споразум о сарадњи са овом организацијом. Волонтери и едукатори са нижим основцима у овим школама, спровешће програм „Промоција хуманих вредности”. Циљ програма „Промоција хуманих вредности” је спречавање вршњачког насиља, као и организација вршњачких едукација.

Црвени крст Зајечар — Волонтерски центар и Клуб старих

Црвени крст Зајечар — Волонтерски центар и Клуб старих

Владан Марковић, секретар Црвеног крста Зајечар, захвалио се Факултету за менаџмент Зајечар и уметницима који си помогли у опремању просторије за волонтере при зајечарском Црвеном крсту.

Владан Марковић — секретар Црвеног крста Зајечар

„Гледамо да скупимо све вредности нашег града, да створимо неку синергију како бисмо створили нешто више и надам се да ћемо то успети у новој 2020. години”, истакао је Марковић.

Сви који желе да постану волонтери могу да се јаве Црвеном крсту у Зајечару, без обзира на године, јер Црвени крст своје програме не би могао да реализује без волонтера. Како наводе из ове организације, места има за сваког ко жели да својом хуманошћу помогне онима којима је помоћ најпотребнија.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб