Timočka Timočka
Početna / Vesti / Počinje Božićni post
Paljenje sveća u crkvi
Foto: Shutterstock, ilustracija

Počinje Božićni post

Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično započinju post danas.

Šestonedeljnim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista.

Post u pravoslavnom hrišćanskom predanju ima svoj puni duhovni smisao.

Ovaj post je ustanovljen da bi se vernici pre dana Hristovog rođenja očistili pokajanjem, molitvom i postom, kako bi čista srca, duše i tela mogli da dočekaju sina Božijeg. Božićnim postom se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika — Božića.

Ne odnosi se samo na telesno uzdržanje, već podrazumeva i trud duše u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog dela, reči i misli.

Posti se za sebe, privatno, ne služi onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu.

Božićni post ili Mala četrdesetnica podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših dela i zlih misli.

Božićni post je, po načinu ishrane, dosta blaži od vaskršnjeg — riba je dozvoljena svakog vikenda, na Vavedenje Presvete Bogorodice kao i na Nikoljdan, bez obzira na to u koji dan padnu.

Tokom Božićnog posta, do 31. decembra, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi.

U poslednjoj nedelji posta, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, a utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom na ulju.

U srpskom narodu post se strogo održavao. Postili su se svi postovi, ali gotovo i svaka sreda i petak. Sveštenici su zabranjivali i porodiljama i bolesnicima da mrse.

Kaže se da post nije cilj, već sredstvo za smirivanje svog tela i očišćenje od grehova.

Bez molitve i pokajanja post je samo obična dijeta, napominje sveštenstvo SPC-a.

Možda će Vas zanimati

Dan Ćirila i Metodija – Dan slovenske pismenosti i kulture

Danas je 24. maj – Dan Ćirila i Metodija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni …

Sveti Nikola (letnji)

Danas je letnji Sveti Nikola

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja mirlikijskog …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica