ВестиПочињу 29. „Дани Зорана Радмиловића” у Зајечару

Почињу 29. „Дани Зорана Радмиловића” у Зајечару

29. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића” — Прес-конференција

Фестивала „Дани Зорана Радмиловића” највероватније ће бити, уз поштовање свих предвиђених мера заштите од вируса COVID-19. Како је програмом предвиђено, свечано отварање фестивала је сутра у 20:00 сати. Фестивал званично отвара градоначелник Зајечара Бошко Ничић, а на свечаности отварања учествоваће и познати југословенски глумац Енвер Петровци, који ће одржати беседу о Радмиловићу, као и редитељ Небојша Брадић.

Отварању ће претходити традиционални програм код Споменика Зорану Радмиловићу под називом „Песници Зорану Радмиловићу” од 18:00 сати и округли сто „Уметност као терапија” који ће у 12:00 сати бити одржан у Клубу културе у Котлујевцу, истакнуто је на конференцији за медије у зајечарском позоришту.

Владимир Ђуричић — директор установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”

„Ове године спојићемо три фестивала. ’Дане Зорана Радмиловића’ са 10 представа, што у главном, што у пратећем програму, Трећи Фестивал малих позоришних форми са пет представа и ’Антика фест’. С обзиром на то да ове године нисмо успели да одржимо фестивал на Ромулијани, први фестивалски дан на одређени начин биће посвећен ’Антика фесту’ трибином, изложбом и представом ’Жене из Троје’, која је урађена да отвори прошлогодишњи фестивал на Ромулијани”, рекао је на конференцији за медије Владимир Ђуричић, директор Фестивала и директор установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”.

29. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића” — Прес-конференција

„Посебно ми је задовољство да кажем да се наш театар ове године представља са чак три представе. Поред комада ’Жене из Троје’, биће изведене две премијере представа: Монодрама ’Чучук Стана’ која ће отворити Фестивал малих позоришних форми и ’Казабалкан’ који ће затворити ’Дане Зорана Радмиловића’. Текст за ’Чучук Стану’ писан је за наше позориште и то је најбољи текст о познатој српској хероини. Како је договорено са градоначелником испоштоваћемо све мере како градског тако и републичког Кризног штаба за сузбијање заразе COVID-19, којима је поред осталог предвиђено да у сали сме бити највише 150 људи, заједно са глумцима. Апелујемо на публику да се придржава свих мера: ношења маски, дистанце, мерења температуре на улазу и дезинфекције руку. Уколико неко од гледалаца скине меску током трајања представе или је стави неправилно, биће удаљен из сале од стране комуналне полиције или других органа. Ми свих мера морамо да се придржавамо јер је приоритет да Фестивала буде. Ја се искрено надам да ће ово бити још један леп празник позоришне уметности и да ће наредних девет дана Зајечар бити позоришни центар Србије. Јер зајечарско позориште није жариште короне, већ жариште културе и слободне мисли и позива људе да уз поштовање свих мера дођу у позориште”, истакао је на конференцији директор Фестивала Владимир Ђуричић.

29. Фестивал „Дани Зорана Радмиловића” — Прес-конференција

Уметнички руководилац зајечарског театра Милош Ђуричић је истакао да се позоришни ансамбл синоћ вратио са мини турнеје која је била припрема за фестивал, јер на овом фестивалу имају више задатака него на прошлом због ситуације каква јесте.

Милош Ђуричић — уметнички руководилац установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић”

„Ми смо се добро припремили и вратили смо се у такмичарску форму са бројем представа које смо одиграли до сада. Ми смо позориште које је од почетка короне одиграло највише представа и имало највише премијера. Да бисмо одржали такву врсту темпа апелујем на све који долазе на фестивал, било да су гледаоци, учесници или новинари да поштују све мере заштите јер једино тако може да се сачува и град и позориште и фестивал”, истакао је Милош Ђуричић.

Програм фестивала можете погледати на овом линку.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб