ВестиПостављена изложба скулптура Недима Хаџиахметовића – Мафе у Неготину

Постављена изложба скулптура Недима Хаџиахметовића – Мафе у Неготину

У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац” у Неготину постављена је изложба скулптура Недима Хаџиахметовића – Мафе, академског вајара из Неготина, који годинама већ, успешно гради интернационалну каријеру. У условима пандемије COVID-19 изложбу је, виртуелно, у присуству уметника, отворио мр Милан Радосављевић, уредник ликовног програма Дома културе.

Недим Хаџиахметовић – Мафа, препознатљив по монументалним скулптурама човека, животиња и митских бића, за виртуелну изложбу постављену у Дому културе „Стеван Мокрањац” у Неготину, изабрао је скулптуре мањег формата, које у презентацији „Дивидуализам” могу да разгледају љубитељи његовог стваралаштва и ове врсте уметности уопште, на YouTube каналу Дома културе и друштвеним мрежама. У условима још увек присутне опасности од ширења корона вируса то је био и најлогичнији избор до неке наредне прилике када би на изложби у његовом родном граду могла да буду заступљена и друга дела по којима је надалеко чувен.

„Моји радови се могу декларисати као критика и опсервација технолошког насиља над друштвом. У мом стваралаштву цртеж је јако битан, цртеж који прелази у дефиницију фигуре неки дуг низ година, који задњих пет година прелази у циклус ’Дивидуализам’ или ’Привидна симетрија’. Ја једноставно експлоатишем неке нове психолошке стандарде кроз постојећу митологију. Мешам фигуру са апстрактним геометријским објектима, стог композиције заправо на неки начин представљају помирење тј. синергију између класичне фигуративне и постмодерне апстрактне уметности. Жао ми је што је изложба отворена без публике, али овај вирус је попут поклона који нико није желео, тако да једноставно морамо да се помиримо с тим”, рекао је аутор изложбе Недим Хаџиахметовић – Мафа.

И иначе Недим Хаџиахметовић – Мафа јединствен је по скулптурама много већих формата које доминирају јавним просторима у великом броју земаља, од Немачке и Русије, преко Габона, Турске, Египта, Румуније… Карактеристична напетост комплетне мускулатуре Мафиних скулптура из којих куљају енергија, емоције и богатство покрета, његов су заштитни знак.

Гвожђе и метал су примарни материјали којима овај врстан уметник ствара своје скулптуре. Хаџиахметовић се бави и пластиком, дизајном ентеријера, сликарством, али и компјутерским дизајном и анимацијама.

Недим Хаџиахметовић је више пута излагао у родном граду. Први пут, 1997. године, својим суграђанима представио се ауторском изложбом „Урбане додоле 2”, а затим и на бројним колективним изложбама.

Недим Хаџиахметовић – Мафа рођен је 1970. године у Неготину. Дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб