ВестиПредстављен часопис „Архивско наслеђе” у Историјском архиву „Тимочка Крајина” у Зајечару

Представљен часопис „Архивско наслеђе” у Историјском архиву „Тимочка Крајина” у Зајечару

Промоција часописа за архивистику и историографију „Архивско наслеђе”, бр. 13–14

У Историјском архиву „Тимочка Крајина” у Зајечару, представљен је часопис за архивистику и историографију „Архивско наслеђе”, број 13 и 14. У овом годишњаку објављени текстови сведоче о значајним догађајима и личностима, са подручја Тимочке Крајине и шире.

Као и у претходних 12 бројева, у овом двоброју објављен је велики број стручних и научних истраживачких радова, на основу архивске грађе која се чува у зајечарском архиву и установама широм Србије.

Циљ је био да се публиковањем радова сачувају од заборава догађаји и личности из прошлости. Данас постоје многе неистражене научне области и необрађене теме, које треба обрадити, па самим тим и ова мисија зајечарског архива добија све више на значају, нагласио је Велибор Тодоров, директор Историјског архива „Тимочка Крајина” у Зајечару.

„После две године овај часопис угледао је светлост дана и јавност ће моћи о њему да суди. У њему се налазе 19 ауторских чланака из историографије и архивистике. Можемо издвојити посебно неколико чланака који пре свега говоре о Миљану Миљковићу, Зајечарцу, који је својим делима на неки начин направио контуре данашњег Зајечара, то је један од занимљивијих чланака. Такође, у овом двоброју се налазе неки нови аутори, неки нови погледи на историју која је иза нас и надамо се да ће Архив и у идућем периоду у што већем броју из свог рудника културног блага приказивати јавности на опште задовољство”, истакао је Тодоров.

Промоција часописа за архивистику и историографију „Архивско наслеђе”, бр. 13–14

Аутори радова у часопису су архивисти, библиотекари, етнолози и антрополози, географи, научни радници, историчари, професори, публицисте, истраживачи…

„Архивско наслеђе” ће у будуће сарађивати са истраживачима, који желе да објављују резултате свога рада у том стручном часопису и јавности презентују историјске документе или фотографије, и обелодане успомене из прошлости.

Часопис „Архивско наслеђе” указиваће на грађанску дужност, али и позивати појединце и институције, да предају архивска документа Историјском архиву „Тимочка крајина“ у Зајечару.

У Историјском архиву „Тимочка Крајина” до краја године биће организовано још неколико догађаја међу којима су Научно-стручни скуп „Историја медицине, фармације и ветерине”, који ће бити одржан 31. октобра, затим изложба Милоша Шобајића, у време глумачког фестивала „Дани Зорана Радмиловића”. Биће приређена промоција две књиге, чија су издања подржана пројектом „Становништво окружја Црноречког”, као и „Ратни дневник Николе Цоловића”.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб