VestiProjekti urbane mobilnosti iz Bora predstavljeni u Domu Narodne skupštine

Projekti urbane mobilnosti iz Bora predstavljeni u Domu Narodne skupštine

Udruženje „Sigurne staze” Bor: Projekti urbane mobilnosti iz Bora predstavljeni u Domu Narodne skupštine

U Domu Narodne skupštine održano je javno slušanje na temu „Digitalizacija u Srbiji – Otvoreni podaci i njihova upotreba”, u organizaciji Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

U javnom slušanju su kao i do sada učešće uzeli narodni poslanici, predstavnici Kancelarije za IT i eUpravu, a ovaj put su se prisutnima obratili i predstavnici UNDP-a i predstavnici organizacija „Šume i klime” i „Sigurne staze”.

U kontekstu četvrte industrijske revolucije, otvoreni podaci našli su se među prioritetima Vlade Srbije i oni predstavljaju nezamenljivo javno dobro na koje imamo pravo u skladu sa Zakonom o elektronskoj upravi.

Igor Velić je ispred strukovnog udruženja „Sigurne staze” predstavio projekte čiji su temelj korišćenje otvorenih podataka upotrebom informacionih tehnologija i vizuelizacija i prostorizacija tih podataka u cilju strateškog upravljanja bezbednošću saobraćaja i urbane mobilnosti.

Projekti su dostupni na mobilitybor.com, pristupacnostbor.com i bor.sigurnestaze.com.

Projekti se vezuju za ciljeve upravo proglašene dekade bezbednosti saobraćaja (2021. do 2031. godine) od strane Ujedninjenih nacija, kao i za jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji nosi naziv „Održivi gradovi i zajednice” koji ima za cilj stvaranje održivih gradova – gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i velikim brojem zelenih površina.

Udruženje „Sigurne staze” Bor: Projekti urbane mobilnosti iz Bora predstavljeni u Domu Narodne skupštine

„Naše interaktivne GIS platforme obiluju podacima koji se tiču ranjivih učesnika u saobraćaju (deca, starija lica, osobe sa invaliditetom, pešaci, biciklisti…). Naime, zahvaljujući upotrebi otvorenih podataka dobili smo obeležja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora kao što su prostorna raspodela saobraćajnih nezgoda, probleme u zonama škola, ocena stanja pristupačnosti infrastrukture za osobe sa invaliditetom, lokacije vizokog rizika itd. A sve u cilju davanja predloga na kojim mestima je u Boru potrebno projektovati zone 30, zone usporenog saobraćaja, biciklističke staze/trake, sigurne staze za kretanje učenika osnovnih i srednjih škola i tako dalje”, rekao je Velić.

Udruženje „Sigurne staze” Bor: Projekti urbane mobilnosti iz Bora predstavljeni u Domu Narodne skupštine

Zahvaljujući GIS-u razvili smo savremenu metodologiju prikupljanja i obrade podataka na osnovu koje smo vršili različite analize svih prikupljenih prostornih i atributativnih setova podataka, konverziju tih podataka u formate neophodne za veb i mobilni prikaz, dizajniranje, kao i izradu veb interaktivnih mapa. GIS platforme mobilitybor.com, pristupacnostbor.com i bor.sigurnestaze.com predstavljaju nedvosmisleno sredstvo komunikacije između svih aktera u sferi saobraćajnog i urbanističkog uređenja grada Bora, kao i u dvosmernoj komunikaciji struke i ‘politike’, struke i građana, građana i donosioca odluka. Samim tim predstavlja koristan alat za lokalnu samoupravu i donosioce odluka u cilju strateškog upravljanja urbanom mobilnošću”, dodao je Velić.

S tim u vezi, GIS platforme sadrže i crowdsourcing komponentu koja omogućuje pregled, unos i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost svim građanima Bora da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju unapređenja urbanističke i saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada Bora.

Posebna pažnja obuhvata elemente namenjene participaciji građana koji sadrže ove platforme. Participacija je obezbeđena putem crowdsourcing komponente. Ovakva metodologija i tehnologija prikupljanja, analize, sinteze i prezentovanja podataka je u poslednje vreme poznata kao „citizen science“. GIS sa takvim metodama i tehnologijama participacije se, po mišljenju Igora Velića, vrlo efikasno može koristiti kao instrument javnog uvida u prostornom, urbanističkom, saobraćajnom planiranju, ekologiji, i drugim strukama koje se vezuju za prostor.

Unapređenje saobraćajnog i urbanističkog prostora je nezamislivo bez upotrebe otvorenih podataka, informacionih tehnologija i softverskog inžinjeringa. U ovoj sprezi vidi se razvoj pametnih gradova i primena “humanog inžinjeringa” – koncepta koji se u osnovi fokusira na čoveka i okreće stvarnim zahtevima i problemima koje imaju korisnici.

Podaci na kojima se zasnivaju projekti udruženja „Sigurne staze” zapravo predstavljaju skup saobraćajnih, urbanističkih, građevinskih, arhitektonskih i drugih mera sa ciljem formiranja jedinstvenog, bezbednog, ambijentalno prihvatljivog i podjednako dostupnog prostora za sve korisnike.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,997PratilacaLajkuj
4,095PratilacaZaprati
1,237PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx