ВестиПројекти урбане мобилности из Бора представљени у Дому Народне скупштине

Пројекти урбане мобилности из Бора представљени у Дому Народне скупштине

Удружење „Сигурне стазе” Бор: Пројекти урбане мобилности из Бора представљени у Дому Народне скупштине

У Дому Народне скупштине одржано је јавно слушање на тему „Дигитализација у Србији – Отворени подаци и њихова употреба”, у организацији Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво.

У јавном слушању су као и до сада учешће узели народни посланици, представници Канцеларије за ИТ и еУправу, а овај пут су се присутнима обратили и представници УНДП-а и представници организација „Шуме и климе” и „Сигурне стазе”.

У контексту четврте индустријске револуције, отворени подаци нашли су се међу приоритетима Владе Србије и они представљају незаменљиво јавно добро на које имамо право у складу са Законом о електронској управи.

Игор Велић је испред струковног удружења „Сигурне стазе” представио пројекте чији су темељ коришћење отворених података употребом информационих технологија и визуелизација и просторизација тих података у циљу стратешког управљања безбедношћу саобраћаја и урбане мобилности.

Пројекти су доступни на mobilitybor.com, pristupacnostbor.com и bor.sigurnestaze.com.

Пројекти се везују за циљеве управо проглашене декаде безбедности саобраћаја (2021. до 2031. године) од стране Уједнињених нација, као и за један од циљева одрживог развоја Уједињених нација који носи назив „Одрживи градови и заједнице” који има за циљ стварање одрживих градова – градова који су приступачни, са добрим системом јавног превоза, бициклистичком и пешачком инфраструктуром и великим бројем зелених површина.

Удружење „Сигурне стазе” Бор: Пројекти урбане мобилности из Бора представљени у Дому Народне скупштине

„Наше интерактивне ГИС платформе обилују подацима који се тичу рањивих учесника у саобраћају (деца, старија лица, особе са инвалидитетом, пешаци, бициклисти…). Наиме, захваљујући употреби отворених података добили смо обележја безбедности саобраћаја на територији града Бора као што су просторна расподела саобраћајних незгода, проблеме у зонама школа, оцена стања приступачности инфраструктуре за особе са инвалидитетом, локације визоког ризика итд. А све у циљу давања предлога на којим местима је у Бору потребно пројектовати зоне 30, зоне успореног саобраћаја, бициклистичке стазе/траке, сигурне стазе за кретање ученика основних и средњих школа и тако даље”, рекао је Велић.

Удружење „Сигурне стазе” Бор: Пројекти урбане мобилности из Бора представљени у Дому Народне скупштине

Захваљујући ГИС-у развили смо савремену методологију прикупљања и обраде података на основу које смо вршили различите анализе свих прикупљених просторних и атрибутативних сетова података, конверзију тих података у формате неопходне за веб и мобилни приказ, дизајнирање, као и израду веб интерактивних мапа. ГИС платформе mobilitybor.com, pristupacnostbor.com и bor.sigurnestaze.com представљају недвосмислено средство комуникације између свих актера у сфери саобраћајног и урбанистичког уређења града Бора, као и у двосмерној комуникацији струке и ‘политике’, струке и грађана, грађана и доносиоца одлука. Самим тим представља користан алат за локалну самоуправу и доносиоце одлука у циљу стратешког управљања урбаном мобилношћу”, додао је Велић.

С тим у вези, ГИС платформе садрже и crowdsourcing компоненту која омогућује преглед, унос и измене података од стране грађана, чиме се пружа могућност свим грађанима Бора да обележе локације на карти, додају фотографије, поставе опис и дају своје предлоге у циљу унапређења урбанистичке и саобраћајне инфраструктуре на територији града Бора.

Посебна пажња обухвата елементе намењене партиципацији грађана који садрже ове платформе. Партиципација је обезбеђена путем crowdsourcing компоненте. Оваква методологија и технологија прикупљања, анализе, синтезе и презентовања података је у последње време позната као „citizen science“. ГИС са таквим методама и технологијама партиципације се, по мишљењу Игора Велића, врло ефикасно може користити као инструмент јавног увида у просторном, урбанистичком, саобраћајном планирању, екологији, и другим струкама које се везују за простор.

Унапређење саобраћајног и урбанистичког простора је незамисливо без употребе отворених података, информационих технологија и софтверског инжињеринга. У овој спрези види се развој паметних градова и примена “хуманог инжињеринга” – концепта који се у основи фокусира на човека и окреће стварним захтевима и проблемима које имају корисници.

Подаци на којима се заснивају пројекти удружења „Сигурне стазе” заправо представљају скуп саобраћајних, урбанистичких, грађевинских, архитектонских и других мера са циљем формирања јединственог, безбедног, амбијентално прихватљивог и подједнако доступног простора за све кориснике.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб