ВестиРадосна вест за град Зајечар: Ускоро реконструкција зајечарског Музеја

Радосна вест за град Зајечар: Ускоро реконструкција зајечарског Музеја

Народни музеј „Зајечар”

Министарство културе и информисања Републике Србије одобрило је Народном музеју „Зајечар” 4.000.000,00 динара за наставак радова на реконструкцији зграде музеја, започете 2019. године.

Имајући у виду значај Народног музеја „Зајечар” за културни идентитет Републике Србије, Министарство културе и информисања РС определило је и ове године средства за пројекат реконструкције и санације музејске зграде (санација/реконструкција западне фасаде – прочеља зграде, северне фасаде и репарација фасадне столарије), започете 2019. године (санирана је задња – источна фасада зграде, која је годинама била у рушевном стању, укључујући и димњак, који није био интегрални део зграде која је заштићено културно добро).

Зграда у којој се Народни музеј „Зајечар” налази од свог оснивања – 1951. године, саграђена је давне 1927. године. Деценијама је била препуштена зубу времена. Прочеље зграде неколико пута се урушавало, претећи да угрози безбедност пролазника, запослених и посетилаца.

Такође, Комисија за оцењивање пројеката на Конкурсу за непокретно културно наслеђе, имала је у виду и богатство и значај збирки музеја, а посебно чињеницу да се ова институција стара о „Феликс Ромулијани”, једином археолошком налазишту у Србији на Листи светске културне баштине, Предмети из Ромулијане, изложени у сталној археолошкој поставци, спадају у најзначајнија уметничка остварења из раздобља позне антике. Међу њима су и споменици који имају вредност јединствених историјских сведочанстава.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб