Timočka Timočka
Početna / Vesti / Radosna vest za grad Zaječar: Uskoro rekonstrukcija zaječarskog Muzeja
Narodni muzej „Zaječar”

Radosna vest za grad Zaječar: Uskoro rekonstrukcija zaječarskog Muzeja

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije odobrilo je Narodnom muzeju „Zaječar” 4.000.000,00 dinara za nastavak radova na rekonstrukciji zgrade muzeja, započete 2019. godine.

Imajući u vidu značaj Narodnog muzeja „Zaječar” za kulturni identitet Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja RS opredelilo je i ove godine sredstva za projekat rekonstrukcije i sanacije muzejske zgrade (sanacija/rekonstrukcija zapadne fasade – pročelja zgrade, severne fasade i reparacija fasadne stolarije), započete 2019. godine (sanirana je zadnja – istočna fasada zgrade, koja je godinama bila u ruševnom stanju, uključujući i dimnjak, koji nije bio integralni deo zgrade koja je zaštićeno kulturno dobro).

Zgrada u kojoj se Narodni muzej „Zaječar” nalazi od svog osnivanja – 1951. godine, sagrađena je davne 1927. godine. Decenijama je bila prepuštena zubu vremena. Pročelje zgrade nekoliko puta se urušavalo, preteći da ugrozi bezbednost prolaznika, zaposlenih i posetilaca.

Takođe, Komisija za ocenjivanje projekata na Konkursu za nepokretno kulturno nasleđe, imala je u vidu i bogatstvo i značaj zbirki muzeja, a posebno činjenicu da se ova institucija stara o „Feliks Romulijani”, jedinom arheološkom nalazištu u Srbiji na Listi svetske kulturne baštine, Predmeti iz Romulijane, izloženi u stalnoj arheološkoj postavci, spadaju u najznačajnija umetnička ostvarenja iz razdoblja pozne antike. Među njima su i spomenici koji imaju vrednost jedinstvenih istorijskih svedočanstava.

Možda će Vas zanimati

Grad Zaječar

U Srbiji promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i toplo

U Srbiji promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i toplo. Izolovana pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 03.08.2020.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – ponedeljak, 03.08.2020.ZAJEČARNa osnovu 51 obrađenog testa prisustvo virusa …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica