ДруштвоСрпска православна црква и верници славе летњи Аранђеловдан

Српска православна црква и верници славе летњи Аранђеловдан

Свети архангел Гаврило — Летњи Аранђеловдан

Српска православна црква и верници славе 26. јула летњи Аранђеловдан, односно, Сабор Светог Архангела Гаврила и његово јављање кроз историју. Верује се да је летњи Аранђеловдан, како народ још зове овај дан, добар за нови почетак.

Летњи Аранђеловдан је празник посвећен Светом архангелу Гаврилу, Благовеснику.

Архангел Гаврлило је у Светом писму весник добрих вести. Како је записано, он је обавестио Богородицу да ће родити Исуса Христа, јавио се Јоакиму и Ани и рекао да ће родити Богородицу, појавио се пред мироносницама на гробу и саопштио је да је Исус Христ васкрсао.

Свети архангел Гаврило је симбол мира, љубави и радости у читавом човечанству, па је УНИЦЕФ фреску Бели анђео из манастира Милешева изабрао за симбол Европе.

Према обичајима сви послови су строго забрањени.

Гаврило је први уз архангела Михаила који је предводник војске анђела и сила добра. Због тога се верује да се на данашњи дан треба одморити и да не треба радити за себе или новац, али да је ово најбоље време за отпочињање каквог добротворног рада.

Верници на овај дан изговарају молитву: „Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Дјеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовестио Пречистој Дјеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје грехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увек и у векове векова. Амин.“

Светом архангелу Гаврилу је добро да се моле нероткиње.

Архангел Гаврило је често слављен светац. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода.

По предању, архангел Гаврило је неко време био на Месецу. Једном је слетео на Земљу и напио се воде с ђавољег извора. Ђаво га потера, стигне на Месец, потегне га гребеном и закачи му табан. Од тада људи имају угнуте табане.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,736ПратилацаЛајкуј
4,360ПратилацаЗапрати
1,263ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб