Тимочка КрајинаНеготинСвети Трифун традиционално обележен на Рајачким пимницама

Свети Трифун традиционално обележен на Рајачким пимницама

Свети Трифун традиционално обележен на Рајачким пимницама

Свети Трифун, заштитник виноградара обележава се широм Неготинске Крајине. Централна манифестација обележавања Тривундана одржана је на централном тргу Рајачких пимница у организацији Туристичке организације општине Неготин.

„Тривундан се свечано обележава у многим деловима наше општине имајући у виду традицију гајења винове лозе и справљања вина које је и заштитни знак неготинског краја. И данас ћемо у славу грожђа и вина, уз свечани чин резања славског колача и винове лозе, обележити почетак још једне виноградарске године и пожелети свима добру годину, квалитетно вино, нове успехе и признања на сајмовима, оцењивањима али и освајање нових тржишта. Наша подршка неготинским винарима и виноградарима је континуирана и огледа се кроз процес комасације који спроводимо већ неколико година у овом делу општине, уз подршку надлежног министарства и наше државе. Издвајање из буџета општине Неготин за субвенционисање пољопривредних газдинстава која се баве виноградарством и производњом вина траје годинама и обухвата и подршку активностима удружења винара и сеоских туристичких домаћинстава”, рекао је отварајући манифестацију Богдан Гугић, заменик председника општине Неготин, и истакавши да су почели и радови на уређењу комплекса Рајачких пивница који се спроводе уз подршку Европске уније и наше државе.

Пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам” који спроводи Немачка агенција са сарадњу – ГИЗ уредиће овај јединствен локалитет, и тиме га учинити атрактивнијим посетиоцима са свих континената.

У културно-уметничком програму учествовали су здравичар Златко Велимировић, етно група „Златовез” Уметничке школе „Стеван Мокрањац” под управом професорке Магдалене Антић, песник Саша Т. Грујић, Вељко Јоновић на хармоници, Марија Топаловић вокал и Милан Марковић, перкусије, дуо на хармоници Дамјан Добрић и Бојан Дуцић. Уследио је свечани чин резања славског колача код записа који су обавили архијерејски намесник неготински Марјан Керчуљ, протонамесник Петар Чолић, а затим је резањем винове лозе означен почетак радова у крајинском виногорју.

У наставку посетиоци Рајачких пивница и домаћини уживали су и у наступу акустичног састава „Неготино романтико”.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб