ВестиУ Србији се данас одржавају парламентарни, покрајински и локални избори

У Србији се данас одржавају парламентарни, покрајински и локални избори

Република Србија: Парламентарни избори 2020

У Републици Србији данас се одржавају избори за нови састав Скупштине Србије, Аутономне покрајине Војводине и више локалних самоуправа.

Право гласа на парламентарним изборима има 6.584.376 бирача, који ће своје право моћи да остваре на 8.385 бирачких места. Бирачка места отворена су од 07:00 до 20:00 часова. Бирачи у иностранству могу да гласају на једном од више од 40 бирачких места.

Током изборног дана, до затварања биралишта, дозвољено је само емитовање информација о одзиву бирача и спотова надлежних републичких органа и невладиних организација, којима се грађани упућују када и како могу да гласају.

Прве процене резултата очекују се убрзо након затварања биралишта, када престаје изборна тишина, а Републичка изборна комисија ће званичне коначне резултате саопштити најкасније 96 часова од завршетка гласања.

На парламентарним изборима, 12. од увођења вишестраначја у земљи, учествује 21 изборна листа.

На парламентарним изборима бира се 250 посланика који ће чинити Народну скупштину у наредне четири године, при чему је читава Србија једна изборна јединица.

На изборима за покрајинску Скупштину Војводине бира се 120 посланика.

Изборе прати 3.341 домаћих и 111 страних посматрача.

Осим посматрачке мисије ОДИХР /Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права/, изборе у Србији прате и домаћи посматрачи ЦРТА и ЦЕСИД, посматрачи Агенције за борбу против корупције, а први пут се за праћење избора пријавио и ЕНЕМО – Европска мрежа организација за надгледање избора.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре

Društvene mreže

24,102ПратилацаЛајкуј
4,147ПратилацаЗапрати
1,240ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx