VestiU Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori

U Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori

Republika Srbija: Parlamentarni izbori 2020

U Republici Srbiji danas se održavaju izbori za novi sastav Skupštine Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i više lokalnih samouprava.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 birača, koji će svoje pravo moći da ostvare na 8.385 biračkih mesta. Biračka mesta otvorena su od 07:00 do 20:00 časova. Birači u inostranstvu mogu da glasaju na jednom od više od 40 biračkih mesta.

Tokom izbornog dana, do zatvaranja birališta, dozvoljeno je samo emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija, kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

Prve procene rezultata očekuju se ubrzo nakon zatvaranja birališta, kada prestaje izborna tišina, a Republička izborna komisija će zvanične konačne rezultate saopštiti najkasnije 96 časova od završetka glasanja.

Na parlamentarnim izborima, 12. od uvođenja višestranačja u zemlji, učestvuje 21 izborna lista.

Na parlamentarnim izborima bira se 250 poslanika koji će činiti Narodnu skupštinu u naredne četiri godine, pri čemu je čitava Srbija jedna izborna jedinica.

Na izborima za pokrajinsku Skupštinu Vojvodine bira se 120 poslanika.

Izbore prati 3.341 domaćih i 111 stranih posmatrača.

Osim posmatračke misije ODIHR /Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava/, izbore u Srbiji prate i domaći posmatrači CRTA i CESID, posmatrači Agencije za borbu protiv korupcije, a prvi put se za praćenje izbora prijavio i ENEMO – Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,147PratilacaZaprati
1,240PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx