Timočka Timočka
Početna / Vesti / U Zaječaru obeležen Dan vojnih veterana
Dan vojnih veterana u Zaječaru

U Zaječaru obeležen Dan vojnih veterana

Povodom Dana veterana svih oslobodilačkih ratova koji je danas obeležen i u Zaječaru, delegacije Grada Zaječara, Vojske Srbije, boračkih organizacija i potomaka ratnika odali su počast svim žrtvama i borcima koji su kroz istoriju izvojevali slobodu srpskog naroda polaganjem venaca i cveća na Spomenik palim borcima Timočke Krajine u centru Zaječara.

Dan vojnih veterana ustanovljen je u znak sećanja na dan potpisivanja primirja u Prvom balkanskom ratu nastavljajući tradiciju starih ratnika vojske Kraljevine Srbije. Izborom ovog datuma za dan vojnih veterana obezbedio se kontinuitet sa veteranima iz vremena 1912. godine kada je Kraljevina Srbija kao moderna država angažovala oko 12 % svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve u stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima.

Dan vojnih veterana u Zaječaru

Ovo je jedan od najvećih vojnih praznika, koji se proslavlja radi očuvanja kulture sećanja na vojne veterane i poginule saborce, a u cilju negovanja vojnih tradicija.

Prema rečima komandanta Komande za razvoj Timočke brigade, potpukovnik Branka Radojevića odlukom Predsednika Republike Srbije za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar koji se proslavlja u Ministarstvu Odbrane i Vojsci Srbije tako što delom gaji sećanje na poginule pripadnike vojske.

Dan vojnih veterana u Zaječaru

„Tog dana 1912. godine je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore, Kraljevine Bugarske sa jedne i Turske sa druge strane. Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo status veterana”, istakao je Radojević.

Radojević se zahvalio svima na prisustvu, jer je ono, kako je istakao, dokaz poštovanja Vojske Srbije. On je podsetio da je trenutno u izradi zbornik radova „Naši heroji” koji za cilj ima afirmaciju hrabrih, humanih i pozitivnih primera postupanja pripadnika Vojske tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije.

Dan vojnih veterana u Zaječaru

U ime delegacije Komande garnizona Zaječar venac je položio komandant Timočke brigade, potpukovnik Branko Radojević, u ime Grada Elena Petrović, u ime SUBNOR-a Dragoljub Nikolić, dok je u ime Udruženja vojnih penzionera i organizacije rezervnih vojnih starešina, vence na Spomenik palim borcima Timočke krajne u centru Zaječara, položio pukovnik u penziji Ljubomir Najdanović.

Inače, dan vojnih veterana, 4. decembar, ustanovljen u Srbiji 2015. godine. Taj datum izabran je u znak sećanja na 1912. godinu, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400 hiljada boraca Vojske Kraljevine Srbije steklo je zvanje “stari ratnik”, odnosno veteran.

Možda će Vas zanimati

Danas vedro i natprosečno toplo, najviša dnevna temperatura do 20 stepeni

U Srbiji sunčano i natprosečno toplo, samo ujutro u nižim predelima i duž rečnih dolina …

Zaječar — Opština — Centar

Sastanak sa komandantima i načelnicima štabova za vanredne situacije Zaječarskog i Borskog upravnog okruga 26. februara

Na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, Kabinet ministra i Sektor za vanredne situacije organizuju …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica