ВестиУ Зајечару обележен Дан војних ветерана

У Зајечару обележен Дан војних ветерана

Дан војних ветерана у Зајечару

Поводом Дана ветерана свих ослободилачких ратова који је данас обележен и у Зајечару, делегације Града Зајечара, Војске Србије, борачких организација и потомака ратника одали су почаст свим жртвама и борцима који су кроз историју извојевали слободу српског народа полагањем венаца и цвећа на Споменик палим борцима Тимочке Крајине у центру Зајечара.

Дан војних ветерана установљен је у знак сећања на дан потписивања примирја у Првом балканском рату настављајући традицију старих ратника војске Краљевине Србије. Избором овог датума за дан војних ветерана обезбедио се континуитет са ветеранима из времена 1912. године када је Краљевина Србија као модерна држава ангажовала око 12 % свог становништва у рату и све материјалне и финансијске резерве у стварање Балканског савеза са својим суседима.

Дан војних ветерана у Зајечару

Ово је један од највећих војних празника, који се прославља ради очувања културе сећања на војне ветеране и погинуле саборце, а у циљу неговања војних традиција.

Према речима команданта Команде за развој Тимочке бригаде, потпуковник Бранка Радојевића одлуком Председника Републике Србије за Дан војних ветерана одређен је 4. децембар који се прославља у Министарству Одбране и Војсци Србије тако што делом гаји сећање на погинуле припаднике војске.

Дан војних ветерана у Зајечару

„Тог дана 1912. године је потписано примирје у Првом балканском рату између савезника Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе, Краљевине Бугарске са једне и Турске са друге стране. Тада је око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило статус ветерана”, истакао је Радојевић.

Радојевић се захвалио свима на присуству, јер је оно, како је истакао, доказ поштовања Војске Србије. Он је подсетио да је тренутно у изради зборник радова „Наши хероји” који за циљ има афирмацију храбрих, хуманих и позитивних примера поступања припадника Војске током ратова на просторима бивше Југославије.

Дан војних ветерана у Зајечару

У име делегације Команде гарнизона Зајечар венац је положио командант Тимочке бригаде, потпуковник Бранко Радојевић, у име Града Елена Петровић, у име СУБНОР-а Драгољуб Николић, док је у име Удружења војних пензионера и организације резервних војних старешина, венце на Споменик палим борцима Тимочке крајне у центру Зајечара, положио пуковник у пензији Љубомир Најдановић.

Иначе, дан војних ветерана, 4. децембар, установљен у Србији 2015. године. Тај датум изабран је у знак сећања на 1912. годину, када је потписано примирје у Првом балканском рату, а око 400 хиљада бораца Војске Краљевине Србије стекло је звање „стари ратник“, односно ветеран.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб