ВестиУ Зајечару успешно реализована оперативно-тактичка вежба „Систем 2021” (ФОТО)

У Зајечару успешно реализована оперативно-тактичка вежба „Систем 2021” (ФОТО)

Припадници Сектора за ванредне ситуације, Министарства унутрашњих послова и други субјекти заштите и спасавања приказали су данас оперативно-тактичку вежбу „Систем 2021”. Показна вежба приређена је и у Зајечару, на пет локација.

Командни центар Штаба за ванредне ситуације био је смештен у Градској управи Зајечар. Симулација пробоја воде и поплава изведена је код ушћа Црног и Белог Тимока.

У близини Изворског пута представљена је симулација пожара услед паљења трафо станице изазваног поплавом, док су представници цивилне заштите и Црвеног крста указивали прву помоћ повређенима на пунктовима у Ветеринарској станици.

У хали спортова Основне школе “Хајдук Вељко” организован је смештај лица која се евакуишу услед поплаве и пожара.

Градоначелник Зајечара и командант Штаба за ванредне ситуације Бошко Ничић похвалио је све учеснике у показној вежби и истако да је министар унутрашњих послова Александар Вулин оценио вежбу врло добро.

„Свима који сте учествовали преносим вам честитке министра Вулина који је вежбу оценио оценом врло добро. Као командант Штаба за ванредне ситуације могу да кажем да је на основу онога што је у Зајечару показано, вежба одлично одрађена. Већ сам говорио о томе да морамо да појачамо цивилну заштиту. Сектор за ванредне ситуације и остале службе су већ увежбане. Вежба је показала добру спремност свих субјеката који су учествовали у њој и Зајечар је спреман да реагује и збрине људе на прави начин, уколико дође до неке елементарне непогоде“, поручио је Ничић.

Ничић је додао да је и даље највећи пробем Зајечара атмосферске воде и могућност да дође до плављења услед топљења снега.

„Оно на чему морамо да радимо, да вежбамо и да се припремамо, невезано за овако велике акције, је оно што још увек нисмо средили, а то су атмосферске воде и могућност да дође до плављења услед топљења снега и великих киша. Биће урађено и постројење за пречишћавање отпадних вода, потребно је да оспособимо и јаруге и канализациону мрежу за прихват тих атмосферских вода и успећемо да то и урадимо. Тај посао је вредан близу 30 милиона евра. Република ће највећи део тог новца дати из кинеског кредита“, казао је Ничић.

У вежби „Систем 2021“ учествовали су Штаб за ванредне ситуације града Зајечара, Сектор за ванредне ситуације, Здравствени центар Зајечар, Црвени крст, ПУ Зајечар, извиђачи, Туристичка организација Зајечар, зајечарска јавно-комунална предузећа ЈКП „Тимок одржавање“, ЈКП „Водовод“, ЈКСП „Зајечар“, ЈКП „Хигијена“, Добровољно ватрогасно друштво.

Вежба је протекла перфектно, оцено је Бранислав Матић, начелник Сектора за ванредне ситуације града Зајечара.

„Узели смо за сценарио поплаву и пожар у насељу Изворски пут у Зајечару. Међутим, све ове службе исто би се организовале и да је нека друга несрећа у питању. Ово је само увежбавање како би службе што брже и боље одговориле на одређену ванредну ситуацију. Сви су дали свој максимум и вежба је протекла перфектно“, рекао је Матић.

Матић је навео да је приликом ове вежбе у Зајечару из поплављених подручја евакуисано је 36 особа, од тога 10 је повређено, а три особе су непокретне. Из пожара евакуисано је 16 особа, док је 20 особа збринуто из насеља Изворски пут.

Након успешне изведене вежбе у насељу Изворски пут, градоначелник Зајечара и командант Штаба за ванредне ситуације Бошко Ничић посетио је евакуисане људе у ОШ „Хајдук Вељко“ где су збринути након поплаве и пожара.

Вежба „Систем 2021“ одржана је на 50 локација у 24 града и 26 општина у Републици Србији.

Командант Републичког штаба за ванредне ситуације и министар унутрашњих послова Александар Вулин означио је почетак вежбе у 10:00 сати и том приликом истакао је да је ово највећа вежба цивилне заштите и Сектора за ванредне ситуације, од како је настала модерна Србија. Вулин је оценио да је вежба успела и да је показала ефикасност, способност свих субјеката задужених за реаговање у ванредним ситуацијама.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре

Društvene mreže

23,058ПратилацаЛајкуј
3,817ПратилацаЗапрати
1,278ПратилацаЗапрати
113ПратилацаБаци суб
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x