VestiU Zaječaru uspešno realizovana operativno-taktička vežba „Sistem 2021” (FOTO)

U Zaječaru uspešno realizovana operativno-taktička vežba „Sistem 2021” (FOTO)

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugi subjekti zaštite i spasavanja prikazali su danas operativno-taktičku vežbu „Sistem 2021”. Pokazna vežba priređena je i u Zaječaru, na pet lokacija.

Komandni centar Štaba za vanredne situacije bio je smešten u Gradskoj upravi Zaječar. Simulacija proboja vode i poplava izvedena je kod ušća Crnog i Belog Timoka.

U blizini Izvorskog puta predstavljena je simulacija požara usled paljenja trafo stanice izazvanog poplavom, dok su predstavnici civilne zaštite i Crvenog krsta ukazivali prvu pomoć povređenima na punktovima u Veterinarskoj stanici.

U hali sportova Osnovne škole “Hajduk Veljko” organizovan je smeštaj lica koja se evakuišu usled poplave i požara.

Gradonačelnik Zaječara i komandant Štaba za vanredne situacije Boško Ničić pohvalio je sve učesnike u pokaznoj vežbi i istako da je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio vežbu vrlo dobro.

„Svima koji ste učestvovali prenosim vam čestitke ministra Vulina koji je vežbu ocenio ocenom vrlo dobro. Kao komandant Štaba za vanredne situacije mogu da kažem da je na osnovu onoga što je u Zaječaru pokazano, vežba odlično odrađena. Već sam govorio o tome da moramo da pojačamo civilnu zaštitu. Sektor za vanredne situacije i ostale službe su već uvežbane. Vežba je pokazala dobru spremnost svih subjekata koji su učestvovali u njoj i Zaječar je spreman da reaguje i zbrine ljude na pravi način, ukoliko dođe do neke elementarne nepogode“, poručio je Ničić.

Ničić je dodao da je i dalje najveći probem Zaječara atmosferske vode i mogućnost da dođe do plavljenja usled topljenja snega.

„Ono na čemu moramo da radimo, da vežbamo i da se pripremamo, nevezano za ovako velike akcije, je ono što još uvek nismo sredili, a to su atmosferske vode i mogućnost da dođe do plavljenja usled topljenja snega i velikih kiša. Biće urađeno i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, potrebno je da osposobimo i jaruge i kanalizacionu mrežu za prihvat tih atmosferskih voda i uspećemo da to i uradimo. Taj posao je vredan blizu 30 miliona evra. Republika će najveći deo tog novca dati iz kineskog kredita“, kazao je Ničić.

U vežbi „Sistem 2021“ učestvovali su Štab za vanredne situacije grada Zaječara, Sektor za vanredne situacije, Zdravstveni centar Zaječar, Crveni krst, PU Zaječar, izviđači, Turistička organizacija Zaječar, zaječarska javno-komunalna preduzeća JKP „Timok održavanje“, JKP „Vodovod“, JKSP „Zaječar“, JKP „Higijena“, Dobrovoljno vatrogasno društvo.

Vežba je protekla perfektno, oceno je Branislav Matić, načelnik Sektora za vanredne situacije grada Zaječara.

„Uzeli smo za scenario poplavu i požar u naselju Izvorski put u Zaječaru. Međutim, sve ove službe isto bi se organizovale i da je neka druga nesreća u pitanju. Ovo je samo uvežbavanje kako bi službe što brže i bolje odgovorile na određenu vanrednu situaciju. Svi su dali svoj maksimum i vežba je protekla perfektno“, rekao je Matić.

Matić je naveo da je prilikom ove vežbe u Zaječaru iz poplavljenih područja evakuisano je 36 osoba, od toga 10 je povređeno, a tri osobe su nepokretne. Iz požara evakuisano je 16 osoba, dok je 20 osoba zbrinuto iz naselja Izvorski put.

Nakon uspešne izvedene vežbe u naselju Izvorski put, gradonačelnik Zaječara i komandant Štaba za vanredne situacije Boško Ničić posetio je evakuisane ljude u OŠ „Hajduk Veljko“ gde su zbrinuti nakon poplave i požara.

Vežba „Sistem 2021“ održana je na 50 lokacija u 24 grada i 26 opština u Republici Srbiji.

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin označio je početak vežbe u 10:00 sati i tom prilikom istakao je da je ovo najveća vežba civilne zaštite i Sektora za vanredne situacije, od kako je nastala moderna Srbija. Vulin je ocenio da je vežba uspela i da je pokazala efikasnost, sposobnost svih subjekata zaduženih za reagovanje u vanrednim situacijama.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,058PratilacaLajkuj
3,817PratilacaZaprati
1,278PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x