Timočka Timočka
Početna / Vesti / Uputstvo građanima Zaječara za ostvarivanje prava na besplatan obrok
Centar za socijalni rad „Zaječar”

Uputstvo građanima Zaječara za ostvarivanje prava na besplatan obrok

Na osnovu Zaključka Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, o ostvarivanju prava na besplatan obrok za vreme vanrednog stanja, sekretar Crvenog krsta Zaječar i vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad „Zaječar” u Zaječaru, doneli su uputstvo građanima za ostvarivanje prava na besplatan obrok za vreme proglašenog vanrednog stanja u Republici Srbiji.

 1. Lica koja ne ostvaruju nikakva primanja i prihode i imaju prebivalište na teritoriji Grada Zaječara ili su interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji Grada Zaječara, a usled novonastale situacije nastale pojavom virusa COVID-19 i proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji mogu ostvariti pravo na besplatan obrok i to:
  Pozivom na sledeće brojeve telefona u okviru kol centra Grada Zaječara i Crvenog krsta Zaječar, u vremenu od 09:00 časova do 12:00 časova svakog radnog dana:
  • 064/88-65-305
  • 064/88-65-306
 2. Telefonske razgovore će obavljati stručna lica pri Centru za socijalni rad „Zaječar”, vršiti proveru potreba i formirati spiskove korisnika besplatnog obroka. Spiskovi će biti dostavljani do 2. i do 17. u mesecu, odnosno dva puta mesečno Crvenom krstu Zaječar.
 3. Ukoliko lice želi da ostvari pravo na besplatan obrok moraće prilikom prvog preuzimanja besplatnog obroka da potpiše Izjavu kojom pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da ne ostvaruje nikakva primanja i prihode, i da zbog novonastale situacije nije u stanju da za sebe i članove svoje porodice obezbedi osnovne životne namirnice.
 4. Crveni krst Zaječar će zatim vršiti isporuku besplatnog obroka u gradu Zaječaru i to u:
  • Domu Crvenog krsta Zaječar – Obilićev venac bb od 10:30 do 11:30, ponedeljak–subota;
  • Domu kulture Kotlujevac od 12:30 do 13:30, ponedeljak–subota.
 5. Za lica koja ne ostvaruju nikakva primanja i prihode i imaju prebivalište na teritoriji Grada Zaječara ili su interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji Grada Zaječara, a stariji su od 65 godina isporuka besplatnog obroka će se vršiti na adresu prebivališta ili boravišta tih lica.
 6. Neopravdanim nekorišćenjem prava na besplatan obrok pet puta gubi se pravo na besplatan obrok.
 7. Jedan obrok je sačinjen od 0.5 litara kuvane hrane i lepinje od 0.300 grama.
 8. Formiraće se poseban spisak lica-korisnika besplatnih obroka tokom trajanja vanrednog stanja koji će važiti do prestanka istog, nakon čega će navedena lica moći da podnesu zahtev CSR-u , u cilju pokretanja postupka za ostvarivanje prava na ovu uslugu.
 9. Sadržaj obroka je identičan obrocima koji se pripremaju u okviru programa narodne kuhinje.
 10. Korisnik besplatnog obroka mora da obezbedi posudu u kojoj će primiti kuvan obrok, posuda mora da bude čista.
 11. Ne može se preuzeti samo lepinja ili samo kuvano jelo.
  NAPOMENA ZA SELA
 12. Poverenici civilne zaštite Štaba za vanredne situacije Grada Zaječara za ugrožena lica u selima, a koja lica ne ostvaruju nikakva primanja i prihode, sačiniće spiskove korisnika besplatnog obroka sa imenom i prezimenom lica, njegovom adresom prebivališta, brojem telefona, ukupan broj članova domaćinstva i da li je ili nije staračko samačko domaćinstvo (u porodici su samo lica starija od 65 godina) i proslediti ih CSR sa popunjenim i potpisanim izjavama iz tačke 3. ovog Uputstva. Navedene spiskove i navedene popunjene i potpisane Izjave poverenici dostavljaju stručnim licima CSR iz tačke 2. ovog Uputstva.

Dinamika isporuke biće identična isporuci obroka korisnicima narodne kuhinje.

Možda će Vas zanimati

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 12.08.2020.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – sreda, 12.08.2020.BORPrema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok” …

GU Zaječar: Sastanak sa predstavnicima kompanije „Lidl”

Ničić: Svečano otvaranje „Lidl” objekta u Zaječaru poslednje nedelje septembra ili prve nedelje oktobra

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić danas je obavio razgovore sa predstavnicima kompanije „Lidl” u Srbiji, zaduženih …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica