Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Упутство грађанима Зајечара за остваривање права на бесплатан оброк
Центар за социјални рад „Зајечар”

Упутство грађанима Зајечара за остваривање права на бесплатан оброк

На основу Закључка Штаба за ванредне ситуације града Зајечара, о остваривању права на бесплатан оброк за време ванредног стања, секретар Црвеног крста Зајечар и вршилац дужности директора Центра за социјални рад „Зајечар” у Зајечару, донели су упутство грађанима за остваривање права на бесплатан оброк за време проглашеног ванредног стања у Републици Србији.

 1. Лица која не остварују никаква примања и приходе и имају пребивалиште на територији Града Зајечара или су интерно расељена лица са боравиштем на територији Града Зајечара, а услед новонастале ситуације настале појавом вируса COVID-19 и проглашења ванредног стања у Републици Србији могу остварити право на бесплатан оброк и то:
  Позивом на следеће бројеве телефона у оквиру кол центра Града Зајечара и Црвеног крста Зајечар, у времену од 09:00 часова до 12:00 часова сваког радног дана:
  • 064/88-65-305
  • 064/88-65-306
 2. Телефонске разговоре ће обављати стручна лица при Центру за социјални рад „Зајечар”, вршити проверу потреба и формирати спискове корисника бесплатног оброка. Спискови ће бити достављани до 2. и до 17. у месецу, односно два пута месечно Црвеном крсту Зајечар.
 3. Уколико лице жели да оствари право на бесплатан оброк мораће приликом првог преузимања бесплатног оброка да потпише Изјаву којом под пуном кривичном и материјалном одговорношћу изјављује да не остварује никаква примања и приходе, и да због новонастале ситуације није у стању да за себе и чланове своје породице обезбеди основне животне намирнице.
 4. Црвени крст Зајечар ће затим вршити испоруку бесплатног оброка у граду Зајечару и то у:
  • Дому Црвеног крста Зајечар – Обилићев венац бб од 10:30 до 11:30, понедељак–субота;
  • Дому културе Котлујевац од 12:30 до 13:30, понедељак–субота.
 5. За лица која не остварују никаква примања и приходе и имају пребивалиште на територији Града Зајечара или су интерно расељена лица са боравиштем на територији Града Зајечара, а старији су од 65 година испорука бесплатног оброка ће се вршити на адресу пребивалишта или боравишта тих лица.
 6. Неоправданим некоришћењем права на бесплатан оброк пет пута губи се право на бесплатан оброк.
 7. Један оброк је сачињен од 0.5 литара куване хране и лепиње од 0.300 грама.
 8. Формираће се посебан списак лица-корисника бесплатних оброка током трајања ванредног стања који ће важити до престанка истог, након чега ће наведена лица моћи да поднесу захтев ЦСР-у , у циљу покретања поступка за остваривање права на ову услугу.
 9. Садржај оброка је идентичан оброцима који се припремају у оквиру програма народне кухиње.
 10. Корисник бесплатног оброка мора да обезбеди посуду у којој ће примити куван оброк, посуда мора да буде чиста.
 11. Не може се преузети само лепиња или само кувано јело.
  НАПОМЕНА ЗА СЕЛА
 12. Повереници цивилне заштите Штаба за ванредне ситуације Града Зајечара за угрожена лица у селима, а која лица не остварују никаква примања и приходе, сачиниће спискове корисника бесплатног оброка са именом и презименом лица, његовом адресом пребивалишта, бројем телефона, укупан број чланова домаћинства и да ли је или није старачко самачко домаћинство (у породици су само лица старија од 65 година) и проследити их ЦСР са попуњеним и потписаним изјавама из тачке 3. овог Упутства. Наведене спискове и наведене попуњене и потписане Изјаве повереници достављају стручним лицима ЦСР из тачке 2. овог Упутства.

Динамика испоруке биће идентична испоруци оброка корисницима народне кухиње.

Можда ће Вас занимати

Република Србија: Статистички подаци о вирусу COVID-19

Још осам жртава корона вируса у Србији, 325 заражених

У Републици Србији је до 15:00 часова 4. јула 2020. године регистровано укупно 15.829 потврђених …

Град Зајечар — COVID-19

Зајечар: Још три особе позитивне на корона вирус

На основу данашњег извештаја ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар, на територији града Зајечара, потврђена су три нова …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница