ВЈТ Зајечар поднело предлог за супституцију надлежности у поступку поводом смрти Далибора Драгијевића

Виши суд у Зајечару

Више јавно тужилаштво у Зајечару предложило је, након пријема обдукционог записника Института за судску медицину Београд, да се у друго тужилаштво измести истрага о смрти Далибора Драгијевића, који је преминуо 7. априла у Полицијској управи Бор, после привођења због сумње да је свом брату помогао да сакрије тело двогодишње Данке Илић.

ВЈТ у Зајечару је поднело предлог за супституцију надлежности у поступку поводом смрти Д.Д., у складу са Методологијом за истрагу у случајевима злостављања.

ВЈТ у Зајечару наводи да се из тих разлога није оглашавало у вези са случајем.

Предлог за супституцију се, у складу са Закону о јавном тужилаштву, подноси непосредно вишем главном јавном тужиоцу, што је у овом случају главни јавни тужилац Апелационог јавног тужилаштва у Нишу, који треба да одлучи да ли ће и које више јавно тужилаштво поступити у поступку поводом смрти Драгијевића.

За Данкино убиство осумњичени су Д.Д. и Ј.С., који се терете да су извршили кривично дело тешко убиство у саизвршилаштву, из чл. 114. ст. 1. тач. 9. у вези чл. 33. КЗ. Д.Д. је у потпуности признао извршење кривичног дела, док се Ј.С. бранио ћутањем. На предлог тужилаштва, судија за претходно поступак Вишег суда у Зајечару осумњиченима је одредио притвор у трајању до 30 дана, због опасности од бекства, могућности да утичу на сведоке и да униште или уклоне трагове извршења кривичног дела, као и због узнемирења јавности.