Timočka Timočka
Početna / Vesti / Zaječar je posetio pomoćnik za poljoprivredu Aleksandar Bogićević
Zaječar je posetio pomoćnik za poljoprivredu Aleksandar Bogićević

Zaječar je posetio pomoćnik za poljoprivredu Aleksandar Bogićević

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Aleksandar Bogićević, posetio je Zaječar i sa gradonačelnikom Boškom Ničićem, razgovarao o trenutnoj situaciji u oblasti poljoprivrede na području grada, ali i cele Timočke Krajine.

Sastanku su prisustvovali i predsednik opštine Boljevac, stručnjaci iz poljoprivrednih savetodavnih službi, predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača.

„Obavili smo konstruktivne razgovore o planovima i prioritetima, kako se može doći do više novca koji ćemo uložiti u razvoj, ne samo poljoprivredne proizvodnje, već i u seoske infrastrukture, što je bolna tačka za dalji napredak i razvoj sela. Drago mi je što se takođe polako otvara pitanje propalog Instituta za poljoprivredu koji, ako budemo pametni, zajedno sa drugim lokalnim samupravama, možemo da stavimo u funkciju, da to bude za dobrobit svih poljoprivrednih proizvođača u ovom delu Srbije, i to treba da bude naša zajednička ustanova na ovom području. U tome nam može pomoći i RARIS, da napravimo jedan ozbiljan program, da od toga napravimo Timočki poljoprivredni centar”, istakao je Ničić i dodao:

„Razgovarali smo i o podsticajnim merama i zajedničkim programima gde ćemo uključiti po nekoliko graničnih sela, naših opština, boljevačka sela, zaječarska, sela prema Knjaževcu, Negotinu, Boru. Takođe, pričali smo o planovima za budućnost, kako da oživimo sela koja umiru, da ih dovedemo u neko stanje koje pamtimo od pre 10-ak godina, kada je počelo masovno napuštanje sela. Moram da kažem, da ćemo od 22. do 24. februara, zajedno sa RARIS-om, organizovati obilazak seoskih sredina u Mađarskoj, gde je već razvijen sistem za prečišćavanje otpadnih voda. I to će biti sledeći projekat grada Zaječara a koji će trajati 10-ak godina. On će se realizovati kako na području grada, tako i sela. To je ozbiljan problem, jer su nam otpadne vode zagadile i bunare, vodotokove”.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Aleksandar Bogićević je na radnom sastanku istakao da Ministarstvo stavlja akcenat na saradnju poljoprivrednih stručnih službi i lokalnih samouprava, kao i na povećanje iznosa subvencija na državnom nivou, u 2019. godini.

„Mene raduje da je ovde saradnja između lokalne samouprave i poljoprivrednih službi veoma dobra, i mislim da je bez te saradnje naš poljoprivrednik hendikepiran. Od 15. janura će biti preregistracija poljoprivrednih gazdinstava, i dogovorili smo se da, lokalna samouprava i poljoprivredne stručne službe, pomognu našim poljoprivrednicima u toj preregistraciji. Nadamo se da će svi poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada Zaječara i Boljevca, to pravo i realizovati. Ono što mogu da kažem je da grad Zaječar izdvaja ozbiljna sredstava za poljoprivredu. Kada su u pitanju subvencije Ministarstva, moram da napomenem da je naše Ministarstvo jedno od onih koje je dobilo najveći budžet za narednu godinu, za oko 6 milijardi veći nego ove godine. Sve to ćemo uložiti u povećanje subvencija koje su tražene, pa se nadam će i isplata subvencija biti mnogo brže”, istakao je Bogićević.

 

Izvor:zajecar.info

Možda će Vas zanimati

Sednica Skupštine grada Zaječara

36. sednica Skupštine grada Zaječara 16. marta

U ponedeljak, 16. marta biće održana 36. sednica Skupštine grada Zaječara.Na dnevnom redu naćiće se:1. …

Uvid u birački spisak za građane sa područja mesne zajednice Vratarnica

Uvid u birački spisak za građane sa područja mesne zajednice Vratarnica

Predsednik Skupštine grada Zaječara doneo je Odluku o raspisivanju izbora za članove Saveta mesne zajednice …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica