Timočka Timočka
Početna / Vesti / Zaječar: Uređenje gradskih jaruga i krčenje rastinja
Zaječar: Uređenje gradskih jaruga i krčenje rastinja

Zaječar: Uređenje gradskih jaruga i krčenje rastinja

U Zaječaru se ovog avgusta uveliko radi na krčenju rastinja i uređenju gradskih jaruga. Danas su radnici dva zaječarska javna preduzeća, JKP „Timok – održavanje” i JKSP „Zaječar” čistili tzv. “Gradsku jarugu” koja se prostire od naselja Podliv do Crnog Timoka, u dužini od 3.100 metara.

Jaruga je zatečena u lošem stanju, što zbog same njene strukture, što zbog nesavesnih građana koji bacaju smeće, ali će, prema rečima nadležnih, nakon uređenja, ponovo dobiti svoju funkcionalnost.

„Ova jaruga je u lošem stanju jer nije betonirana, već spada u grupu zemljanih jaruga, pa nakon kišne sezone, ona brzo urasta u korov i šiblje. Osim toga, zemljani nanosi sužavaju korito, kao i smeće koje nesavesni građani izbacuju u samu jarugu. Takođe, u pojedinim delovima suočavamo se sa problemom da stanari okolnih domaćinstava šire svoje bašte na samu jarugu, pa tako naprave ‘čepove’ čime jaruga izgubi svoju funkcionalnost”, navodi Jasmina Basalić, šef Službe „Zelenilo” u JKP „Timok – održavanje”.

Radove je danas obišao i prvi čovek grada Zaječara Boško Ničić, koji je tom prilikom rekao, da je grad Zaječar nekada imao dobro regulisan sistem jaruga, ali da su na taj sistem uticali i drugi faktori. Ipak, plan postoji da se u narednom periodu reše mnogi problemi koji su vezani za sam sistem jaruga.

„Zaječar je nekad imao dobro regulisan sistem jaruga. I to je verovatno uticalo na to, iako su i padavine bile mnogo manje, da se problem atmosferske kanalizacije i otpadnih, atmosferskih voda, rešavao na bolji način. Sada su padavine mnogo veće i jaruge su u mnogo lošem stanju. Zaječar ima pet glavnih jaruga u dužini od, nekih 100 metara nedostaje, od 10 kilometara. Najveća je ova koja vodi od Podliva pa sve do Crnog Timoka, a njena dužina iznosi 3.100 metara i to je glavna gradska jaruga. Imamo jaruge u ulici Crvene armije, Kotlujevcu, na Šljivarskom putu i isto tako veliku gotovo 3 kilometara dugačku jarugu na Kraljevici”, rekao je Ničić.

„Sve te jaruge treba da se pročiste, prodube, srede, kao što sada radimo ovu i završavamo u naredna dva dana, glavnu takozvanu ‘Gradsku jarugu’. Ali mora da se uradi i novi sistem jaruga. Očigledno je da je to jedini način da rešimo veliki problem atmosferske kanalizacije i bujičnih voda koje sve češće direktno ugrožavaju naselja”, kazao je Ničić i dodao da je izrađen plan za novi sistem jaruga, na čijoj će se realizaciji, uprkos tome što iziskuje mnogo novca, svesrdno raditi.

„Mi smo uradili i plan, ali je on izuzetno skup, da bi se sistemom jaruga i razdvajala fekalna od kišne kanalizacije. To sada radimo kroz neke projkete. To je posao preduzeća ’Vodovod’ i trebaće dosta novca da kompletno uradimo sistem”, izjavio je gradonačelnik.

Možda će Vas zanimati

Mraz, trava

Vraća se miholjsko leto, ali s jutarnjim mrazom

U Srbiji ujutro mestimično magla i slab prizemni mraz, a lokalno se očekuje i slab …

Žuto-plava lopta za odbojku

Odbojkašice Zaječara doživele prvi poraz u trećem kolu prve “B” lige Srbije

Odbojkašice Zaječara doživele su prvi poraz u sezoni na gostovanju „Panoniji” u Bačkoj Palanci u …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica