ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: Неготински вашар у ковид кризи

Рајачка народна школа здравља: Неготински вашар у ковид кризи

Рајачка народна школа здравља: Неготински вашар у ковид кризи

На Петровдан 12. јула 2021. године, журим јутарњим возом Зајечар–Неготин, у Неготин на вашар. Интересује ме понашање вашарлија у ковид-кризи. У возу нема много путника.

Раније, када су Тимочани и Крајинци путовали на вашар у Неготин биле су гужве у возу. Данас, има довољно места за све. Нека седишта су празна. Од десет путника 4 су са маскама на лицу.

Мој план је да из центра Неготина, од старе књижаре на углу четири улице, кренем пешице старом неготинском чаршијом према вашаришту и посматрам како се народ понаша, а успут поразговарам са некима, познатим и непознатим о ковиду.

Стара неготинска чаршија је пуна вашарлија: једни одлазе на вашар, други се враћају. Народ је весео и добро расположен. Вашар занимљив и срећан доживљај у Неготину, коме се радују и млади и стари. На вашар из далеких западних земаља долазе и наши радници на привременом раду у иностранству, који у својим годишњим плановима имају долазак на Неготински вашар, да удахну мало српске слободе ослобођени западне ковид диктатуре. То се види по томе да, од 352 који се враћају са вашара само троје носе маску на лицу. А није ни потребно да се маска носи на отвореном простору.

Слично је и на вашару. Маске не носе ни они који су у кафанама, нити у продавницама разне вашарске робе. Идући до вашара разговарао сам са више људи. Неготинци који ме познају задовољни су да после годину и по дана паузе имају свој вашар. Мисле да је „слабији“ него што су очекивали. Разлог траже у недостатку пара у народу, страху од вируса COVID-19, а можда их је спречила и тропска врућина. Због тога ће многи на вашар изаћи после заласка сунца.

Од десеторо људи, четири-пет су вакцинисини. Сматрају да не треба да приме вакцину јер је COVID-19 – побеђен! У неколико продавница најразличитије вашарске робе, дуж старе неготиске чаршије продавци су ми постављали разна питања о корони, тако да сам одржао неколико кратких предавања, са посебним освртом на важност вакцинисања.

Један улични продавац из Деспотовца који је донео на вашар саднице различитог воћа и украсног дрвећа да прода, на моје питање да ли је вакцинисан, извади из својих ствари бочицу са неком течношћу, са лепим натписом лека на етикети, и изјави самоуверено да се он „неће вакцинисати“, јер он и још 1.000 људи из Деспотовца и Београда користи „свакодневно најефикаснију вакцину, против вируса куге, и да се ниједан од тих који ту вакцину користе не разболеше од ковида. Рекох му да куга и COVID-19 нису исте болести и да кугу не изазива вирус него Пастерела пестис. Том разговору присуствује и професор биологије из Неготина, који климањем главе потврди моју изјаву. Био је упоран у свом уверењу да је узрок куге вирус. Насмејасмо се његовом „знању“. Тада се сетих Београдске хронике од пре десетак дана где су показали да се баш тај „лек“ продаје у некој радњи усред Београда, који је продавачица, стојећи на вратима радње, држала у руци и показивала пролазницима наговарајући их да га купе. Значи, из највећег жаришта епидемије вируса COVID-19 – Београда, шири се Србијом, поред корона вируса и надрилекарство и надрилекови.

Неготински вашар као народни скуп и окупљање народа са свих страна Србије и из иностранства представља могућност ширења корона вируса и погоршање епидемиолошке ситуације у Тимочкој Крајини, где тињају неугашена жаришта епидемије у Неготину и Зајечару и живи велики број још увек невакцинисаних људи.

Вашар, попут других сличних окупљања на војној смотри и митингу у Крушевцу и Крагујевцу, Егзиту у Новом Саду и другим спортским и културним манифестацијама, погодује ширењу корона вируса и његових варијанти. Зато и слутња председника да ће нови талас корона вируса доћи, ускоро, до краја лета – је реална. Једини начин да се он спречи и ублажи је хитна вакцинација становништва.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре

Društvene mreže

24,102ПратилацаЛајкуј
4,148ПратилацаЗапрати
1,240ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx