DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: Negotinski vašar u kovid krizi

Rajačka narodna škola zdravlja: Negotinski vašar u kovid krizi

Rajačka narodna škola zdravlja: Negotinski vašar u kovid krizi

Na Petrovdan 12. jula 2021. godine, žurim jutarnjim vozom Zaječar–Negotin, u Negotin na vašar. Interesuje me ponašanje vašarlija u kovid-krizi. U vozu nema mnogo putnika.

Ranije, kada su Timočani i Krajinci putovali na vašar u Negotin bile su gužve u vozu. Danas, ima dovoljno mesta za sve. Neka sedišta su prazna. Od deset putnika 4 su sa maskama na licu.

Moj plan je da iz centra Negotina, od stare knjižare na uglu četiri ulice, krenem pešice starom negotinskom čaršijom prema vašarištu i posmatram kako se narod ponaša, a usput porazgovaram sa nekima, poznatim i nepoznatim o kovidu.

Stara negotinska čaršija je puna vašarlija: jedni odlaze na vašar, drugi se vraćaju. Narod je veseo i dobro raspoložen. Vašar zanimljiv i srećan doživljaj u Negotinu, kome se raduju i mladi i stari. Na vašar iz dalekih zapadnih zemalja dolaze i naši radnici na privremenom radu u inostranstvu, koji u svojim godišnjim planovima imaju dolazak na Negotinski vašar, da udahnu malo srpske slobode oslobođeni zapadne kovid diktature. To se vidi po tome da, od 352 koji se vraćaju sa vašara samo troje nose masku na licu. A nije ni potrebno da se maska nosi na otvorenom prostoru.

Slično je i na vašaru. Maske ne nose ni oni koji su u kafanama, niti u prodavnicama razne vašarske robe. Idući do vašara razgovarao sam sa više ljudi. Negotinci koji me poznaju zadovoljni su da posle godinu i po dana pauze imaju svoj vašar. Misle da je „slabiji“ nego što su očekivali. Razlog traže u nedostatku para u narodu, strahu od virusa COVID-19, a možda ih je sprečila i tropska vrućina. Zbog toga će mnogi na vašar izaći posle zalaska sunca.

Od desetoro ljudi, četiri-pet su vakcinisini. Smatraju da ne treba da prime vakcinu jer je COVID-19 – pobeđen! U nekoliko prodavnica najrazličitije vašarske robe, duž stare negotiske čaršije prodavci su mi postavljali razna pitanja o koroni, tako da sam održao nekoliko kratkih predavanja, sa posebnim osvrtom na važnost vakcinisanja.

Jedan ulični prodavac iz Despotovca koji je doneo na vašar sadnice različitog voća i ukrasnog drveća da proda, na moje pitanje da li je vakcinisan, izvadi iz svojih stvari bočicu sa nekom tečnošću, sa lepim natpisom leka na etiketi, i izjavi samouvereno da se on „neće vakcinisati“, jer on i još 1.000 ljudi iz Despotovca i Beograda koristi „svakodnevno najefikasniju vakcinu, protiv virusa kuge, i da se nijedan od tih koji tu vakcinu koriste ne razboleše od kovida. Rekoh mu da kuga i COVID-19 nisu iste bolesti i da kugu ne izaziva virus nego Pasterela pestis. Tom razgovoru prisustvuje i profesor biologije iz Negotina, koji klimanjem glave potvrdi moju izjavu. Bio je uporan u svom uverenju da je uzrok kuge virus. Nasmejasmo se njegovom „znanju“. Tada se setih Beogradske hronike od pre desetak dana gde su pokazali da se baš taj „lek“ prodaje u nekoj radnji usred Beograda, koji je prodavačica, stojeći na vratima radnje, držala u ruci i pokazivala prolaznicima nagovarajući ih da ga kupe. Znači, iz najvećeg žarišta epidemije virusa COVID-19 – Beograda, širi se Srbijom, pored korona virusa i nadrilekarstvo i nadrilekovi.

Negotinski vašar kao narodni skup i okupljanje naroda sa svih strana Srbije i iz inostranstva predstavlja mogućnost širenja korona virusa i pogoršanje epidemiološke situacije u Timočkoj Krajini, gde tinjaju neugašena žarišta epidemije u Negotinu i Zaječaru i živi veliki broj još uvek nevakcinisanih ljudi.

Vašar, poput drugih sličnih okupljanja na vojnoj smotri i mitingu u Kruševcu i Kragujevcu, Egzitu u Novom Sadu i drugim sportskim i kulturnim manifestacijama, pogoduje širenju korona virusa i njegovih varijanti. Zato i slutnja predsednika da će novi talas korona virusa doći, uskoro, do kraja leta – je realna. Jedini način da se on spreči i ublaži je hitna vakcinacija stanovništva.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,148PratilacaZaprati
1,240PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx