ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: Прати, пронађи, изолуј

Рајачка народна школа здравља: Прати, пронађи, изолуј

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Јуче, 11. октобра, наши ковид стручњаци прогласише наступање трећег таласа вируса COVID-19. Не знам да ли је био и када се завршио други. То сада није ни важно. Најважније да нам предстоји још један период времена рвања са ковидом. У таквој ситуацији потребно је пресабрати, подсетити се искустава које смо стекли се и видети какве су нам шансе.

На почетку епидемије вируса COVID-19, марта 2020. године, нисмо знали много о природи вируса, како се шири, шта му одговара у нашем понашању, а шта га спречава да се размножава и изазива епидемију; није било ни лекова ни вакцина. Сада после седам месеци и нешто више знамо много више о корона вирусу, имамо искуства у борби са вирусом, лек и ускоро вакцину. Немамо искуства у вези спречавања ширења вируса у школама.

Код нас је најважније било против ширења корона вируса носити маске, држати одстојање од два метра од других и прати руке. Имајући то у виду добро је видети, пред наступање трећег таласа, шта су други радили и успели у сузбијању епидемије, а ми нисмо.

За сада, Јужна Кореја се сматра најуспешнијом земљом у сузбијања корона вируса. Ево шта је она урадила:

Чим је епидемија почела да узима маха, они су преусмерили напоре на истраживања порекла вируса и на заустављање заразе. И у српској епидемиолошкој доктрини то је прва активност: открити извор заразе (болестан човек са јасном клиничком сликом болести или без симптома) и изоловати га да не би даље у својој околини ширио заразу. То је најтеже и најефикасније. Ми смо иницијативу у вези с тим препустили оболелим појединцима, објавили бројеве телефона на које имају да се јави ако се нешто са њима догађа и успоставили ковид амбуланте са лекарима који су вршили тријажу оних који су им се јављали, упућујући их у ковид болнице или враћали кући у изолацију.

У Јужној Кореји, да би могли да откривају и прате извор заразе они су успоставили армију „трагача за контактима“ који су почели да траже и прате (после откривања извора заразе) све особе које су биле у контакту са оболелима и да их стављају у кућну изолацију или упућују у болницу. Упорним и пожртвованим радом ових „трагача за контактима“ они су успели да угасе епидемију.

Већи део тог успеха приписује се способности ове земље да мобилише малу армију „трагача за контактима“: детектива обучених да повезују тачкице између позитивног случаја вируса COVID-19 и свих његових скорашњих контаката. Трагачи потом морају да одлуче коме наложити да се самоизолује, или у неким случајевима, да ли да се читава зграда или организација, као што су болница, геронтолошки центар или канцеларија, где је било више контакта, у случају жаришта, ставе под карантин.

Колики би то посао био у случају сузбијања наше епидемије замислите само, ако узмете у обзир да је проф. Тепавчевић, пре неки дан, објавила да у нашој земљи има више од 71.000 контаката. Ако би почели да се њима бавимо ми бисмо се супротставили епидемији фронтално, офанзивно и успешно. Овако како радимо ми само пратимо епидемију, а COVID-19 узима све оно до чега може да дође.

Верујемо да ћемо тако постићи тај тзв. „имунитет крда“, али то може да потраје годину, две, а за то време многи ће се разболети, а неки и умрети. Зато се у нашој стратегији инсистира на одговорности појединца, а кривица за ширење епидемије приписује њему. Више пута су ковид стручњаци изјављивали да сада од сваког грађанина понаособ, зависи да ли ће епидемија и колико дуго постојати. То није тачно. Епидемија је увек била јавно-здравствено питање и тражила планске и у заједници широко примењиване мере.

Али сада се већ упуштамо у полемику, губећи време, а епидемија COVID-19 језди и даље Србијом. Кризни штаб је одредио мере, а проф. др Тиодоровић најавио је јутрос да, ако се епидемија шири, затвориће и школе! А ви појединци, користите маске, држите одстојање, избегавајте гужве и особе које кијају и кашљу и перите што чешће руке, све док траје тзв. трећи талас корона вируса.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Društvene mreže

24,353ПратилацаЛајкуј
4,213ПратилацаЗапрати
1,262ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб