ДруштвоЗдрављеРајачка народна школа здравља: Сви, сви, сви

Рајачка народна школа здравља: Сви, сви, сви

Рајачка школа здравља: О корона вирусу

Епидемиолошка ситуација се погоршава из дана у дан. Строге мере заштите од корона вируса се најављују, али се не предузимају.

Огорчење народа због понашања политичара и недоследног спровођења мера заштите од корона вируса, пре свих оних који их креирају и доносе, посебно политичара који седе на челу кризних штаба. Они су практично укочили даљу борбу против вируса COVID-19.

То се најбоље показало у пракси престонице, где постоје специјализоване против-епидемијске институције и највише кадра, а постала је највеће жариште из кога се на све стране шири корона вирус по Србији.

Иста је ситуација и са Новим Садом, Крагујевцем и Нишом у којима постоје Институти за јавно здравље са епидемиолозима који су најпотребнији за сузбијање епидемије корона вируса. Да ли је могло бити боље?

У таквој ситуацији посебно се потенцира ношење заштитних маски у целој земљи и одговорност појединца за гашење епидемије! Скупа је заштитна маска за појединца. У Кини се деле бесплатно. Највише се расипа новца на маске, а резултати нису сразмерни употребљеном новцу.

Ефикаснија мера је држати растојање у контакту са другим особама најмање до два метра. Прање руку је корисније од рукавица за које такође треба потрошити паре. Све скупа делују добро и штите од корона вируса, ако се доследно спроводе.

Светска здравствена организација предлаже офанзивније мере да би се добио задовољавајући резултат. ОНА НАЛАЖЕ: ОТКРИВАЈ, ТЕСТИРАЈ, АНКЕТИРАЈ, ЛЕЧИ, ДРЖИ ПОД НАДЗОРОМ.

То су мере које би требало држава да спроведе. Спроводе се само две. Отварају се болнице и лече болесници од вируса COVID-19. У болницама се не сузбија епидемија. Тестирања чији резултати касне, допринела су разбуктавању епидемије.

За препоруке Светске здравствене организације и офанзивну тактику против корона вируса нема довољно кадровских могућности. Епидемија се сузбија у заједници где и настаје. Тамо би ишли лекари и здравствени радници. Али, нема довољно лекара.

Епидемија се не сузбија наредбама и паролама, епидемију сузбијају лекари. На почетку епидемије запошљен је један број лекара (не у стални радни однос), а онда се стало. Објашњење министра пре неки дан, у вези с тим, било је да према броју становника и ономе шта треба да се ради – лекара има довољно.

Ако их има довољно онда нека крену у народ и спроведу препоруку Светске здравствене организације.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Društvene mreže

24,353ПратилацаЛајкуј
4,213ПратилацаЗапрати
1,262ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб