DruštvoZdravljeRajačka narodna škola zdravlja: Svi, svi, svi

Rajačka narodna škola zdravlja: Svi, svi, svi

Rajačka škola zdravlja: O korona virusu

Epidemiološka situacija se pogoršava iz dana u dan. Stroge mere zaštite od korona virusa se najavljuju, ali se ne preduzimaju.

Ogorčenje naroda zbog ponašanja političara i nedoslednog sprovođenja mera zaštite od korona virusa, pre svih onih koji ih kreiraju i donose, posebno političara koji sede na čelu kriznih štaba. Oni su praktično ukočili dalju borbu protiv virusa COVID-19.

To se najbolje pokazalo u praksi prestonice, gde postoje specijalizovane protiv-epidemijske institucije i najviše kadra, a postala je najveće žarište iz koga se na sve strane širi korona virus po Srbiji.

Ista je situacija i sa Novim Sadom, Kragujevcem i Nišom u kojima postoje Instituti za javno zdravlje sa epidemiolozima koji su najpotrebniji za suzbijanje epidemije korona virusa. Da li je moglo biti bolje?

U takvoj situaciji posebno se potencira nošenje zaštitnih maski u celoj zemlji i odgovornost pojedinca za gašenje epidemije! Skupa je zaštitna maska za pojedinca. U Kini se dele besplatno. Najviše se rasipa novca na maske, a rezultati nisu srazmerni upotrebljenom novcu.

Efikasnija mera je držati rastojanje u kontaktu sa drugim osobama najmanje do dva metra. Pranje ruku je korisnije od rukavica za koje takođe treba potrošiti pare. Sve skupa deluju dobro i štite od korona virusa, ako se dosledno sprovode.

Svetska zdravstvena organizacija predlaže ofanzivnije mere da bi se dobio zadovoljavajući rezultat. ONA NALAŽE: OTKRIVAJ, TESTIRAJ, ANKETIRAJ, LEČI, DRŽI POD NADZOROM.

To su mere koje bi trebalo država da sprovede. Sprovode se samo dve. Otvaraju se bolnice i leče bolesnici od virusa COVID-19. U bolnicama se ne suzbija epidemija. Testiranja čiji rezultati kasne, doprinela su razbuktavanju epidemije.

Za preporuke Svetske zdravstvene organizacije i ofanzivnu taktiku protiv korona virusa nema dovoljno kadrovskih mogućnosti. Epidemija se suzbija u zajednici gde i nastaje. Tamo bi išli lekari i zdravstveni radnici. Ali, nema dovoljno lekara.

Epidemija se ne suzbija naredbama i parolama, epidemiju suzbijaju lekari. Na početku epidemije zapošljen je jedan broj lekara (ne u stalni radni odnos), a onda se stalo. Objašnjenje ministra pre neki dan, u vezi s tim, bilo je da prema broju stanovnika i onome šta treba da se radi – lekara ima dovoljno.

Ako ih ima dovoljno onda neka krenu u narod i sprovedu preporuku Svetske zdravstvene organizacije.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,353PratilacaLajkuj
4,213PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub