Вести49. „Крајински обичаји” у Штубику 19. јуна

49. „Крајински обичаји” у Штубику 19. јуна

49. „Крајински обичаји” у Штубику

„Крајински обичаји”, једна од најстаријих манифестација изворног народног стваралаштва у Србији, којом се одржава сећање на херојску битку на Штубику и Малајници из 1807. године, биће одржана у недељу, 19. јуна у Штубику.

На 49. „Крајинским обичајима”, који почињу у 10:00 сати, наступиће културно-уметничка друштва из Кобишнице, Јабуковца, Буковча, Сикола, Шаркамена, Подгорца и села домаћина, Штубика. Програмом је предвиђено и такмичење у народним вештинама, а традиционално, и избор најлепше чобанице.

У општини Неготин манифестација „Крајински обичаји” се организује већ 49 година, у спомен на историјску битку код Штубика и Малајнице, која је трајала од 25. априла до 19. јуна 1807. године. Одбрану Крајине од Турака здружено су предводили српски вожд Карађорђе, војвода Хајдук Вељко Петровић и српске војводе Миленко Стојковић и Петар Добрњац. Срби су уз помоћ Руса савладали Мула Пашу, који је рањен побегао у Видин.

Манифестацију „Крајински обичаји”, организују Дом културе „Стеван Мокрањац”, Месна заједница Штубик, КУД „Прераст” и ОШ „Хајдук Вељко” из Штубика. Покровитељ је Општина Неготин.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Društvene mreže

24,191ПратилацаЛајкуј
4,184ПратилацаЗапрати
1,252ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб