Vesti49. „Krajinski običaji” u Štubiku 19. juna

49. „Krajinski običaji” u Štubiku 19. juna

49. „Krajinski običaji” u Štubiku

„Krajinski običaji”, jedna od najstarijih manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji, kojom se održava sećanje na herojsku bitku na Štubiku i Malajnici iz 1807. godine, biće održana u nedelju, 19. juna u Štubiku.

Na 49. „Krajinskim običajima”, koji počinju u 10:00 sati, nastupiće kulturno-umetnička društva iz Kobišnice, Jabukovca, Bukovča, Sikola, Šarkamena, Podgorca i sela domaćina, Štubika. Programom je predviđeno i takmičenje u narodnim veštinama, a tradicionalno, i izbor najlepše čobanice.

U opštini Negotin manifestacija „Krajinski običaji” se organizuje već 49 godina, u spomen na istorijsku bitku kod Štubika i Malajnice, koja je trajala od 25. aprila do 19. juna 1807. godine. Odbranu Krajine od Turaka združeno su predvodili srpski vožd Karađorđe, vojvoda Hajduk Veljko Petrović i srpske vojvode Milenko Stojković i Petar Dobrnjac. Srbi su uz pomoć Rusa savladali Mula Pašu, koji je ranjen pobegao u Vidin.

Manifestaciju „Krajinski običaji”, organizuju Dom kulture „Stevan Mokranjac”, Mesna zajednica Štubik, KUD „Prerast” i OŠ „Hajduk Veljko” iz Štubika. Pokrovitelj je Opština Negotin.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,191PratilacaLajkuj
4,184PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub