ВестиДанас је 22. април – Међународни дан планете Земље

Данас је 22. април – Међународни дан планете Земље

Међународни дан планете Земље

Сваке године, 22-ог априла обележава се Међународни дан планете Земље у циљу скретања пажње грађанима на значај очувања природе и спречавања негативних последица по животну средину.

Овај празник има циљ да повећа свест људи о угрожености животне средине и саме планете. Један од начина је да апелујемо на људе и да се што више њих укључи у борбу за боље сутра.

Овај дан се обележава од 1992. године, када је званично проглашен као дан заштите здраве и чисте животне средине, као и дан спашавања и помоћи људима, животињама, птицама, инсектима и географским облицима рељефа, који се мењају и нестају под утицајем деловања човека на загревање планете.

Дан планете Земље званично је проглашен на Конференцији Уједињених нација о животној средини и развоју у Рио де Жанеиру, на којој је учествовао велики број представника влада и невладиних организација.

Тема овогодишњег Међународног дана планете Земље је „Акција климе”, са нагласком на климатске промене. Људи су несумњиво највећи кривци мењања климе читаве планете и нарушавања природне равнотеже својим активностима: климатским променама (глобално загревање услед „ефекта стаклене баште“), крчењем шума, губитком станишта, трговином и криволовом, неодрживом пољопривредом, загађењем пестицидима. Последице су далекосежне, а као крајњи „корисник“ јавља се човек, који страда од негативних последица по здравље због својих сопствених поступака.

Занимљиво
Дан планете Земље је назив за два различита празника које у пролеће сваке године обележавају становници северне хемисфере. Оба празника имају за циљ да повећају свест људи о угрожености животне средине, као и да се за њих ангажује што шира јавност.

Еквиноксни Дан Земље

У многим земљама се еквиноксни Дан Земље слави почетком пролећа на северној хемисфери. У том моменту је дужина дана и ноћи изједначена. На јужном полу почиње шестомесечни мрак, док на северном полу почиње шестомесечни дан. Једнакост разлика је симбол Дана Земље, када се разлике заборављују и природа почиње да се обнавља.

Овај годишњи догађај обележава почетак Дана Земље који се традиционално започиње звоњењем звона. Дан Земље је створен да људе подсећа на одговорност за планету на којој живе. Уједињене нације славе Дан Земље сваке године 21. марта. Дана 26. фебруара 1971. године генерални секретар Уједињених нација је потписао декларацију и у времену еквинокса зазвонио Звоно Мира у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Џон Маконел је као први увео идеју глобалног празника зван Дан Земље при Унесковој конференцији за животну средину 1969. године. Исте године је дизајнирао заставу Земље. Први Дан Земље је прогласио је 21. марта 1970. године градоначелник Сан Франциска Џозеф Алиото. У Тант је подржавао идеју и иницијативу Џона Маконела. Секретар Уједињених нација Валдхајм је наставио том традицијом. Године 1975, амерички конгрес и председник Форд проглашавају Дан Земље на дан мартовског еквинокса.

Дан Земље – 22. април

Јануара 1970. године амерички сенатор и еколошки активиста Гејлорд Нелсон одлучује да се национална обука о животној средини зове Дан Земље и да се одржава 22. априла. У доба политичког активизма и студентских протеста Дан Земље привлачи многе репортере који о томе извештавају. Сенатор Нелсон препушта организацију студентима и одабира Дениса Хајеса за координатора.

Многи грађани се прикључују и Дан Земље као празник постаје веома успешан у Сједињеним Америчким Државама. Уз то сенатор Нелсон следеће године проглашава трећу недељу у априлу као „Недељу Земље“, која постаје национални догађај. У сенци Дана Земље 1971. године Амерички конгрес усваја већину закона за заштиту животне средине.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб