ВестиHands-free телефонирање у колима ће бити забрањено?

Hands-free телефонирање у колима ће бити забрањено?

Мушкарац користи iPhone у аутомобилу
Фото: Pixabay, илустрација

Нови трендови безбедности у саобраћају предвиђају нова ограничења за коришћење телефона током вожње. Тренутно се озбиљно разматра да хандс-фрее телефонирање у колима буде забрањено.

Тренд нових забрана у саобраћају нам обично стиже из ЕУ, што је случај и са hands-free телефонирањем у аутомобилу. Иницијатор промене регулативе је овог пута Велика Британија, конкретно Енглеска и Велс. Тренутни закон дозвољава коришћење hands-free уређаја током вожње, али стручњаци сматрају да ни то није безбедно решење.

Стручњаци сматрају да чак да је телефонирање са слободним рукама скоро једнако опасно као и уколико држите телефон у руци. Неки стручњаци пореде hands-free телефонирање са вожњом на легалној граници пијанства! Тренутно се раде анализе, након чега ће се крајем године дати стручно мишљење.

Било какве промене законске регулативе у развијеним земљама Европе утичу и на законе у Србији. Јасно је да би наша земља испратила трендове када је безбедност саобраћаја у питању, нарочито ако би та промена била поткрепљена доказима.

Kако се hands-free телефонирање разликује од обичног разговора?

И док је јасно да новим регулативама законодавци желе да утичу на побољшање безбедности саобраћаја, поставља се питање где је граница? Уколико је разговор хендсфријем штетан, по тој логици треба забранити и коришћење touch screen у аутомобилу. Поставља се питање да ли је и разговор возача и путника исто тако штетан?

Очекујемо неко ново истраживање где ће се и разговор у колима тестирати и, што да не забранити. До тада, Bluetooth hands-free је и даље легално решење за телефонирање у колима.

 

Извор: pcpress.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,388ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб