VestiHands-free telefoniranje u kolima će biti zabranjeno?

Hands-free telefoniranje u kolima će biti zabranjeno?

Muškarac koristi iPhone u automobilu
Foto: Pixabay, ilustracija

Novi trendovi bezbednosti u saobraćaju predviđaju nova ograničenja za korišćenje telefona tokom vožnje. Trenutno se ozbiljno razmatra da hands-free telefoniranje u kolima bude zabranjeno.

Trend novih zabrana u saobraćaju nam obično stiže iz EU, što je slučaj i sa hands-free telefoniranjem u automobilu. Inicijator promene regulative je ovog puta Velika Britanija, konkretno Engleska i Vels. Trenutni zakon dozvoljava korišćenje hands-free uređaja tokom vožnje, ali stručnjaci smatraju da ni to nije bezbedno rešenje.

Stručnjaci smatraju da čak da je telefoniranje sa slobodnim rukama skoro jednako opasno kao i ukoliko držite telefon u ruci. Neki stručnjaci porede hands-free telefoniranje sa vožnjom na legalnoj granici pijanstva! Trenutno se rade analize, nakon čega će se krajem godine dati stručno mišljenje.

Bilo kakve promene zakonske regulative u razvijenim zemljama Evrope utiču i na zakone u Srbiji. Jasno je da bi naša zemlja ispratila trendove kada je bezbednost saobraćaja u pitanju, naročito ako bi ta promena bila potkrepljena dokazima.

Kako se hands-free telefoniranje razlikuje od običnog razgovora?

I dok je jasno da novim regulativama zakonodavci žele da utiču na poboljšanje bezbednosti saobraćaja, postavlja se pitanje gde je granica? Ukoliko je razgovor hendsfrijem štetan, po toj logici treba zabraniti i korišćenje touch screen u automobilu. Postavlja se pitanje da li je i razgovor vozača i putnika isto tako štetan?

Očekujemo neko novo istraživanje gde će se i razgovor u kolima testirati i, što da ne zabraniti. Do tada, Bluetooth hands-free je i dalje legalno rešenje za telefoniranje u kolima.

 

Izvor:pcpress.rs

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,353PratilacaLajkuj
4,213PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub