VestiHumanitarna fondacija „Budi human”: Prikupljanje novčanih sredstava za blizance Lenu i Kostu...

Humanitarna fondacija „Budi human”: Prikupljanje novčanih sredstava za blizance Lenu i Kostu Ćeferjanović iz Zaječara

Humanitarna fondacija „Budi human”: Prikupljanje novčanih sredstava za blizance Lenu i Kostu Ćeferjanović iz Zaječara

Humanitarna fondacija „Budi human” – Aleksandar Šapić, prikuplja novčana sredstva za blizance Lenu i Kostu Ćeferjanović (2019) iz Zaječara.

Lena i Kosta su prevremeno rođene bebe, u 6. mesecu trudnoće. Lena teška svega 700 gr, a Kosta 890. Odmah po rođenju su reanimirani i prebačeni na odeljenje intenzivne nege gde su im davali male šanse da prežive. Borba je trajala četiri meseca ali su oboje preživeli. Kao posledica prevremenog rođenja oboje su imali moždano krvarenje trećeg stepena.

Lena je pretrpela veću traumu, mozak je bio izložen ogromnom pritisku i ostala su velika oštećenja. Dijagnostifikovan je i hidrocefalus. Kada je dovoljno napredovala na kilaži operisana je i ugrađen joj je VP ŠANT. Nakon toga došlo je do zastoja u razvoju očiju i odrađena je intervencija da bi joj se sačuvao vid. Dijagnostikovan joj je strabizam i nistagmus. Danas, posle mnogo rada Leni se vid malo poboljšao, prati pogledom, još uvek ne sedi, ne puzi i ne stoji.

Kostino stanje je bilo teže. U 17. danu života imao je perforsciju creva, upao u stanje sepse i hitno operisan. Urađena mu je ileostoma koja je uspešno zatvorena. Operativno mu je zatvoren otvor na srcu, takođe je kao i Lena imao intervenciju na očima. Tri meseca po otpustu sa Instituta za neonatologiju dijagnostifikovana mu je progresivna ventrikulomegalija i razvio se hidrocefalus zbog čega mu je ugrađen šant. Od tada je imao još četiri neurohirurške intervencije na mozgu. Zbog zapušenja šanta i infekcije koju je jedva preživeo, Kosta je upao u sepsu. Leči se i od hipoterioze.

I Lena i Kosta vidno zaostaju za svojim vršnjacima i neophodna im je kontinuirana fizikalna terapija, radna terapija, hidroterapija, taktilna i senzorna stimulacija i banjsko lečenje. Uz to potrebni su im tretmani sa logopedom, defektologom, somatopedom, psihologom i dečijim psihijatrom; specijalistički i kontrolni pregledi, suplementi medicinski potrošni materijal i medicinska pomagala. Predstoje im i hirurške intervencije oftamologa, neurohirurga i ortopeda. Samo lečenje i nega iziskuju dosta sredstava.

Za Lenino i Kostino bolje sutra!

Pomozimo Leni i Kosti!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 878 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human878 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000766374-21

Uplatom na devizni račun: 160600000076626363
IBAN: RS35160600000076626363
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,341PratilacaLajkuj
4,207PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub