ВестиХуманитарна фондација „Буди хуман”: Прикупљање новчаних средстава за близанце Лену и Косту...

Хуманитарна фондација „Буди хуман”: Прикупљање новчаних средстава за близанце Лену и Косту Ћеферјановић из Зајечара

Хуманитарна фондација „Буди хуман”: Прикупљање новчаних средстава за близанце Лену и Косту Ћеферјановић из Зајечара

Хуманитарна фондација „Буди хуман” – Александар Шапић, прикупља новчана средства за близанце Лену и Косту Ћеферјановић (2019) из Зајечара.

Лена и Коста су превремено рођене бебе, у 6. месецу трудноће. Лена тешка свега 700 гр, а Коста 890. Одмах по рођењу су реанимирани и пребачени на одељење интензивне неге где су им давали мале шансе да преживе. Борба је трајала четири месеца али су обоје преживели. Као последица превременог рођења обоје су имали мождано крварење трећег степена.

Лена је претрпела већу трауму, мозак је био изложен огромном притиску и остала су велика оштећења. Дијагностификован је и хидроцефалус. Када је довољно напредовала на килажи оперисана је и уграђен јој је ВП ШАНТ. Након тога дошло је до застоја у развоју очију и одрађена је интервенција да би јој се сачувао вид. Дијагностикован јој је страбизам и нистагмус. Данас, после много рада Лени се вид мало побољшао, прати погледом, још увек не седи, не пузи и не стоји.

Костино стање је било теже. У 17. дану живота имао је перфорсцију црева, упао у стање сепсе и хитно оперисан. Урађена му је илеостома која је успешно затворена. Оперативно му је затворен отвор на срцу, такође је као и Лена имао интервенцију на очима. Три месеца по отпусту са Института за неонатологију дијагностификована му је прогресивна вентрикуломегалија и развио се хидроцефалус због чега му је уграђен шант. Од тада је имао још четири неурохируршке интервенције на мозгу. Због запушења шанта и инфекције коју је једва преживео, Коста је упао у сепсу. Лечи се и од хипотериозе.

И Лена и Коста видно заостају за својим вршњацима и неопходна им је континуирана физикална терапија, радна терапија, хидротерапија, тактилна и сензорна стимулација и бањско лечење. Уз то потребни су им третмани са логопедом, дефектологом, соматопедом, психологом и дечијим психијатром; специјалистички и контролни прегледи, суплементи медицински потрошни материјал и медицинска помагала. Предстоје им и хируршке интервенције офтамолога, неурохирурга и ортопеда. Само лечење и нега изискују доста средстава.

За Ленино и Костино боље сутра!

Помозимо Лени и Кости!

Слањем СМС поруке: Упишимо 878 и пошаљимо СМС на 3030

Слањем СМС поруке из Швајцарске: Упишимо хуман878 и пошаљимо СМС на 455

Уплатом на динарски рачун: 160-6000000766374-21

Уплатом на девизни рачун: 160600000076626363
IBAN: RS35160600000076626363
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Уплатом платним картицама путем линка: Е-донирај

Уплатом са вашег PayPal налога путем линка: PayPal

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,793ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб