ВестиКомпанија „Аптив” почиње изградњу фабрике у Зајечару у марту 2020. – Посао...

Компанија „Аптив” почиње изградњу фабрике у Зајечару у марту 2020. – Посао за 2.000 радника

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић — Конференција за медије

Влада Србије и ирска компанија „Аптив” потписали су недавно меморандум о разумевању за отварање фабрике те фирме у Зајечару. Меморандум су 23. децембра 2019. године потписали у име Владе Србије министар привреде Горан Кнежевић и у име Града Зајечара градоначелник Бошко Ничић, а у име руководства компаније „Аптив” директор Марко Масано.

Овај акт, иако необавезујући, представља највиши акт на основу кога су саграђене и фабрике компаније „Аптив” у Новом Саду и Лесковцу, истакао је Бошко Ничић, градоначелник Зајечара. Почетак изградње фабрике очекује се крајем марта 2020. а прве обуке радника почеће у јануару 2020.

Бошко Ничић — градоначелник Зајечара

„Велику помоћ претходних месеци пружили су нам људи из Републике, па и сам председник Александар Вучић, као и људи из СИЕПЕ (посебно господин Цицмил), и људи из РАСА (Развојне агенције Србије). У августу и септембру донето је низ одлука Владе Србије, по којима је овај посао проглашен изузетно важан за Републику Србију. Изградња фабрике би требало најкасније да почне у марту 2020. у индустријској зони ’Запад’, на Звезданском путу, на површини око 6 хектара. Потребно је да се неки радови пре тога обаве, а Град Зајечар је преузео што се тиче канализационе и водоводне инфраструктуре и ми смо део тих послова већ одрадили, а део ће бити одрађен када временске прилике буду дозволиле. ЕПС ће довести око 2 мегавата електричне енергије из трафо станице ’Зајечар 3’. Електропривреда Србије и Министарство саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре преузели су део послова везаних са инфраструктурно опремање индустријске зоне”, казао је Ничић.

Обука првих радника почиње већ у другој половини јануара 2020. године у простору фабрике „Тимочанка”, бившег Инкубатор центра.

Бошко Ничић — градоначелник Зајечара

„Обука првих радника или тренинг центар почеће већ средином јануара да ради. Простор за обуку радника биће у простору ’Тимочанке’, бившег Инкубатор центра. Очекујемо око првих 200–300 радника који ће бити обучавани, обучити остале раднике. У завршној фази у фабрици треба да се запосли 2.000 радника. Ова компанија има већ око 3.500 радника у Новом Саду, а око 2.000 радника у Лесковцу. Имају 129 погона у целом свету, у 33 земље упошљавају преко 140 хиљада радника. Оно што смо чули јесте да је реч о врло одговорној компанији према својим радницима и да нема неких примедби. Ово је прекретница у привредном и у финансијском смислу за Град Зајечар. Видите да већ има и мањих инвестиција у граду, као што су ’Текијанка’ и ’Lidl’, а ускоро ће кренути и остали. Треба почети и друга фаза развијања Capitol Parka”, додао је Ничић.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић — Конференција за медије

За обуку радника биће отворене канцеларије у Бору, Књажевцу и Неготину, као и две канцеларије у Зајечару, где ће радници моћи да се пријављују. Биће пријављивања и у Националној служби за запошљавање и свако ко се пријави биће евидентиран.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић — Конференција за медије

Компанији „Аптив” најпотребнији су инжењери. Компанија „Аптив” у Зајечару би требало да запосли око 75 људи тог занимања, а плате би им биле од 1.200–1.400 евра на месечном нивоу. Такође, биће посла за све раднике који су завршили од основне до средње школе, а таквих људи на бироу за запошљавање у Зајечару је највише. Посла ће углавном бити за женску популацију. Према речима градоначелника Ничића, изградња ове фабрике треба да врати оне који су отишли у иностранство, јер тамо раде сличне послове.

„Аптив” компанија у Србији производи електричне инсталације за путничка возила различитих произвођача аутомобила широм Европе.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб