ВестиСамо 5 сувих шљива дневно учиниће више за ваше здравље од лекова

Само 5 сувих шљива дневно учиниће више за ваше здравље од лекова

Суве шљиве
Фото: Getty Images, илустрација

Ако сте приметили да на столу ваше баке увек стоји чинија са сувим шљивама, верујте да није случајно.

Пуне хранљивих састојака које штите кости и побољшавају целокупно здравље, шљиве су можда једна од најважнијих намирница за здраво старење. Иако садрже пристојну количину шећера, суве шљиве су такође препуне влакана која успоравају апсорпцију шећера у крвоток.

Другим речима, не треба да бринете о томе да ли ће вам ово суво воће подићи шећер у крви, јер влакна воде рачуна о томе. Влакна такође помажу код опстипације и других тегоба везних за пробаву као што су хемороиди, а који су честа појава код старијих особа.

Оне такође увећавају количину корисних бактерија у цревима, што може да допринесе губитку тежине, а доказано је да подстичу ситост. Порција од само пола шоље овог воћа садржи 6 грама влакана, што је поприлична доза овог важног нутријента. Такође, садрже и друге неопходне хранљиве материје попут калијума (који помаже варење и регулише крвни притисак), и витамине А, К, Б6, као и нијацин и гвожђе.

Када је у питању здравље ваших мишића и костију, суве шљиве су одличан додатак исхрани, јер садрже бор, минерал који је неопходан за изградњу костију и мишића. Једна студија је показала да конзумирање шљива спречава губитак коштане масе код жена у постменопаузи, што је стање које претходи остеопорози. А испитанице су јеле свега 6 шљива дневно.

Друго истраживање је такође показало да конзумирање сувих шљива умањује негативан ефекат зрачења на коштану масу, тако да би особе које су на овој врсти лечења обавезно требало да додају суве шљиве у своју исхрану.

Због тога што обилују гвожђем, шљиве су се показале и као одличан савезник лепоте. Мањак гвожђа, који је веома чест код старијих жена, узрокује оксидативна оштећења на кожи, што доводи до више бора, ситних линија и уопштено пропадања коже. Исти је случај са опадањем косе. Потребно је само да сваког дана једете 5 сувих шљива и врло брзо ћете видети промене!

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб