ВестиСве што треба да знате о тестостерону: Истине и митови

Све што треба да знате о тестостерону: Истине и митови

Атлетски грађен мушкарац
Фото: Shutterstock, илустрација

На овај недужни хормон, сваљује се кривица за „типично мушко понашање“, али, шта је од свега тога стваро истина, а шта само мит?

Генерално, људи погрешно „разумеју“ тестостерон. Савремено друштво повезује га са билдовањем, снагом, агресијом, насиљем, израженом „четвртастом“ вилицом, исклесаним трбушњацима и „кратким фитиљем“. На овај недужни хормон, сваљује се кривица и за „типично мушко понашање“, али, шта је од свега тога стваро истина, а шта само мит?

За почетак, ево мало научних чињеница на ову тему. Тестостерон је главни андрогени хормон који има улогу у расту и развоју мушких полних органа и секундарних сексуалних карактеристика.

Kод мушкараца и код жена тестостерон се ствара у малој количини у надбубрежним жлездама, код мушкараца се највећи део ствара у тестисима, а код жена у јајницима. Kод оба пола тестостерон има анаболички ефекат и утиче на понашање.

Kод мушкараца, скокови тестостерона дешавају се још у феталном периоду, затим неколико месеци након рођења и онда коначно у тинејџерском узрасту, чинећи да дечаци постају мушкарци.

У пубертету, овај хормон одговоран је за раст маља на лицу и у пубичној регији, захваљујући његовом деловању Адамова јабучица уочљивија је код мушкараца, глас постаје дубљи, мишићи већи, а плећа шира. Kод одраслих мушкараца, важан је за либидо, ерекцију и стварање сперматозоида.

Утиче такође и на важне телесне функције које нису директно везане за сексуални живот, као што је рецимо одржавање добре крвне слике, неопходан је да би кости биле снажне, као и за очување мишићне масе, а утиче и на расположење.

Тестостерон је, дакле, јако, јако важан. И вероватно управо зато постоји толико митова о овом хормону.

Једно од раширених убеђења је да вишак тестостерона код мушкараца буди неконтролисану агресију. Истина је другачија: мушкарци се чешће понашају „неурачунљиво“, често мењају расположење и могу бити упадљиво анксиозни ако имају низак ниво тестостерона. Постоје научна истраживања чији резултати сугеришу да третман надокнаде тестостерона може да ублажи негативна осећања и помогне мушкарцима који пате од депресије.

Није тачно ни да ниво тестостерона утиче на ћелавост. Ћелавост није знак плодности нити има везе с тестостероном, пише „WebMD”. Ћелавост је наследна, и то по мајчиној линији ако је у питању ћелавост на темену, по очевој ако се коса губи са читаве главе.

Што се рака простате тиче, иако има теорија да висок ниво овог хормона повећава ризик, истраживања су показала да се рак простате чешће јавља уколико је ниво тестостерона низак, него ако је висок.

Тестостерон дакле, није хормон који мушкарце претвара у „мужјаке“, него хормон који је од пресудне важности за добро опште физичко и ментално здравље.

Да ли заслужује лошу репутацију коју има? Чак и ако се узима терапија, да би се утврђен низак ниво овог хормона довео у здраве границе, тестостерон није опасан.

Ово, наравно, важи искључиво уколико хормонске лекове у те сврхе узимате у складу са препорукама свог лекара.

Али, ако тестостеронске суплементе узимате на своју руку, јер из ових или оних разлога желите да подигнете свој (иначе нормалан) ниво тестостерона, ствари се потпуно мењају.

Суплементи који садрже синтетичке „варијације на тему“ тестостерона, стероиди дакле, могу буквално да вас упропасте.

Kад мушкарац који има нормалан ниво овог хормона почне да узима стероиде, ето неочекиваних споредних ефеката: опада број сперматозоида, груди постају осетљивије, акне и бубуљице могу да се врате као у најгорим тинејџерским данима, а што је ниво овог хормона у крви виши, крв постаје гушћа, па се повећава ризик од стварања угрушака у крвним судовима, и последично од инфаркта и можданог удара.

Уколико узимате хормонске лекове на бази тестостерона без препоруке лекара, можете очекивати и поремећај у нивоу холестерола, проблеме са радом јетре и повишеним притиском, као и озбиљне, понекад и драматичне поремећаје расположења који ће озбиљно угрозити и ваше здравље, и ваше ментално стање и ваше односе са другима.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,845ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб