ВестиЗајечарци шетали за Краљевицу

Зајечарци шетали за Краљевицу

Дан пешачења и шетња за Краљевицу у Зајечару

У суботу преподне, на неколико локација у Зајечару и околини организоване су пешачке туре у оквиру Дана пешачења који се тог датума обележио широм Србије.

„Зајечарска иницијатива” је у сарадњи са планинарско-смучарским друштвом „Љуба Нешић” Зајечар, у склопу своје кампање „Краљевица за све нас” организовала једну од рута, управо на Краљевици, у дужини од 4,5 км, и позвала све љубитеље Краљевице да проведу дан у природи и да шетњом покажу колико има Зајечараца којима је стало до очувања овог природног добра.

Дан пешачења и шетња за Краљевицу у Зајечару

Циљ стазе је био испред планинарског дома ПСД „Љуба Нешић”, покрај Источне тврђаве из 19. века, где су сви након шетње могли да се друже, освеже уз храну и пиће, саберу утиске, али и да потпишу петицију за заштиту Спомен парк-шуме „Краљевица”, као простора од изузетног значаја за становништво града Зајечара и друштва уопште, као и за израду детаљног урбанистичког плана и осталих неопходних докумената за несметано планско управљање, коју је велики број грађана својим потписима већ подржао.

Дан пешачења и шетња за Краљевицу у Зајечару

„Није неопходно објашњавати колико Зајечарцима Краљевица значи, али треба истаћи и похвалити све који су препознали тренутак и искрену идеју иза наше иницијативе, јер та заинтересованост за дешавања у нашем непосредном окружењу, која се свих нас и те како тичу, јасно поручује да међу нашим суграђанима постоји снажна свест о важности очувања наше Спомен парк-шуме. Наставићемо са организацијом различитих активности, кроз које желимо да укључимо јавност, нарочито њен стручни део, у процес одлучивања о Краљевици. Хвала ПСД ’Љуба Нешић’ и свим учесницима досадашњих акција на разумевању, помоћи и подршци”, истакли су из „Зајечарске иницијативе”.

Дан пешачења и шетња за Краљевицу у Зајечару

Циљ кампање „Краљевица за све нас” јесте доследна примена и спровођење Одлуке о заштити спомен парк-шуме „Краљевица”, као и доношење одговарајућих докумената којима би се спречиле евентуалне злоупотребе, управљање Краљевицом и њена намена јасно дефинисали, а тиме и њено очување и развој дугорочније обезбедили. Поред бројних грађана Зајечара, значај ове иницијативе препознала су и различита удружења, која су и сама корисници простора Краљевице, те сарадња и разумевање са њима значајно помаже у реализацији циљева кампање.

Дан пешачења и шетња за Краљевицу у Зајечару

Акција „Краљевица за све нас” „Зајечарске иницијативе”, финансира се средствима USAID-а, а реализује се у оквиру пројекта „Активни грађани – боље друштво: сарадњом до демократског развоја Србије”, који се спроводи у сарадњи са БОШ-ом, БФПЕ-ом и БИРН-ом.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб